Съдят кмета на Брезово и трима съучастници за неверни данни в официални документи

Пловдивският районен съд насрочи дело през месец декември срещу кмета на Община Брезово Радньо Манолов и още трима негови съучастници, срещу които прокуратурата внесе обвинителен акт за съставяне на официални документи с отразени неверни обстоятелства в тях в периода от 17 януари 2013 до 21 август 2014 г.

Заедно с каращия втори управленски мандат Радньо Манолов пред Темида ще бъдат изправени бившият зам.-кмет на Брезово Димитър Томов, настоящият секретар на общината Стойна Малешкова и посредникът на пенсионно-осигурителна компания Стоянка Стоянова. На кмета, зам.-кмета и секретаря на общината са повдигнати обвинения, че като длъжностни лица са съставили нотариални удостоверения на подписите на заявителите в заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуални партиди от различни пенсионни фондове в друг фонд за ДЗПО (допълнително задължително пенсионно осигуряване). В официалните документи са удостоверени неверни обстоятелства, а именно, че подписите на заявителите са положени или потвърдени пред тях – престъпление по чл. 311 ал.1 във връзка с чл.20 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на досъдебното производство са били разпитани над 150 свидетели и по-голямата част от тях са потвърдили, че не са давали съгласие за прехвърляне на натрупаните им по партидите пари за ДЗПО и не са прехвърляли доброволно средствата ки чрез посредничеството на обвиняемата Стоянка Стоянова, осигурителен посредник на пенсионно-осигурителна компания. Свидетелите разбрали за промяната от писма, изпратени им от осигурително-пенсионните компании, с които ги уведомявали, че е извършено прехвърляне на средствата им в друг фонд чрез заявления, подписани лично от тях. Разследващите установили, че свидетелите не са полагали с нотариална заверка подписите лично пред кмета, заместника му и секретаря на община Брезово, каквото е законовото изискване при прехвърляне на партида от един пенсионен фонд в друг. Тримата обвиняеми удостоверили, че свидетелите лично са положили подписите си пред тях в заявленията, което не отговаря на истината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право