Съдят мъж за нелегална жица, убила техник в Монтана

Жител на Монтана, незаконно опънал 2 км електропровод, който убил служител на кабелна телевизия, е обвинен за смъртта на техника и ще застане пред съда, съобщиха от прокуратурата.

Трагедията със смъртта на младия мъж стана през есента на 2016 година в ромския квартал „Кошарник „ в Монтана.

Жителят на махалата Н. Ванков имал законно подавано електричество в дома си и разрешил на Й. Тодоров, който живеел с дъщеря му, да прокара до къщата им, където нямало ток, ел. жица. Тъст и зет заедно с техен приятел опънали близо 2 км кабел, закачен на дървени стълбове, а за изолация нахлузили на проводника маркуч.

В началото на септември обаче домът на Тодоров пак останал без ток и стопанинът видял, че нелегалния електропровод е скъсан. Мъжът се качил на един от стълбовете по незаконното трасе, свързал отново жицата, но тя дала на късо и стопила панцера.

Тогава крадецът на ток вързал жицата директно в мрежата. Малко по-късно обаче друг жител на района подал сигнал в местна фирма – доставчик на интернет и кабелна телевизия, че няма сигнал. Пристигналите на мястото техници започнали работа по аварията, но 26 годишният монтьор П. Цветанов, покачен на 5 метровия стълб, неволно се допрял до нелегалния кабел.

Електрическият удар хвърлил мъжа на земята и му причинил тежки обгаряния. Техникът веднага бил транспортиран в областната болница, но там само установили смъртта му. Пристигналите на мястото ел.експерти измерили 237 V напрeжение на нелегалния кабел.

Според медицинската експертиза смъртта на П. Цветанов е настъпила от остра сърдечна недостатъчност, причинена от електротравма. Н. Ванков, дал съгласието и участвал в прокарването на незаконната жица от къщата му, е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, за което го грозят от 2 до 8 години затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България