Съдят надзиратели заради затворник, загинал при авария на парната инсталация

Снимка: Архив

Двама надзиратели от Бургаския затвор отиват на съд за смъртта на затворника Горан Горанов. Софийска градска прокуратура /СГП/ вече е внесла в Районния съд на морския град обвинителен акт срещу Стилиян К. и Ангел М.

Двамата надзиратели са обвинени, че на 25.03.2017 г., за времето от 07.00ч. до 07.30ч., по непредпазливост, са причинили смъртта на лишения от свобода, като не са изпълнили задърженията си да осигурят защитата, безопасността и сигурността му.

Сутринта в този ден е възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Горанов, при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий.

При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима със живота- попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия

Вследствие на това настъпила смъртта на затворника. Ако бъдат признати за виновни Стилиян К. и Ангел М.могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Забранено им е да напускат страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право