Съдят наркотрафикантите у нас по „ценоразпис” на Министерски съвет отпреди 19 години

Подзаконовият нормативен акт, в който са регламентирани методите и цените за оценка на наркотици и прекурсори за целите на съдебната система у нас, не е актуализиран от 20-ина години. Това стана ясно покрай задържането на петима българи и турци край Пловдив в момента на преливане на 660 литра оцетен анхидрид, който се използва като прекурсор за производство на хероин и морфин.

Заместник-окръжните прокурори на Пловдив Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева признаха, че те и колегите им от държавното обвинение работят още по ценоразпис, фиксиран от постановление на Министерски съвет от 1998 година, когато трябва да формират стойността на дадено количество наркотични вещества на уж пазарни цени, които трябва да бъдат вписани в обвинителния акт по делото.

6pl4002-0„Този ценоразпис не е актуализиран от 1998 година и със сигурност е далеч от цените, на които дрогата се продава на дребно от уличните дилъри или пък на едро”, коментираха двамата заместник-окръжни прокурори на Пловдив. Те тепърва ще изчисляват стойността на веществото оцетен анхидрид, след като бъдат изготвени експертните становища за качеството на иззетия прекурсор. Като оцетен анхидрид неговата пазарна стойност не била висока, но от него в съотношение от 1:3 до 1:5 можели да се произведат над 200 кг хероин или морфин с добро качество, който да бъде продаден на много добра цена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право