Съдят Община "Родопи" за 560 000 лв. неустойка

Община "Родопи", включваща 19 селища около Пловдив, е застрашена да плати 560 000 лв. неустойка на частна фирма, която е завела дело в Арбитражния съд заради неизпълнени клаузи по договор с общинска фирма СО "Спектър" ЕАД за приемане на строителни отпадъци в село Първенец. То е единственото лицензирано сметище за строителни отпадъци на територията на област Пловдив, а договорът е подписан през април 2016 г. от вече бившия изпълнителен директор на общинската фирма Милко Бакалов, който е член на ПП "Обединени земеделци".

Една от клаузите в съставения от частната фирма-клиент договор гласи, че възникнали спорове ще се решават в едноинстанционно производство в Арбитражен съд в Пловдив. През юни и юли 2016 г. в две поредни писма клиентът прави запитване за датата и часа, в които да извози строителни отпадъци. Директорът на общинската фирма е получил писмата на ръка, за което лично се е подписал, но не им е отговорил. Това автоматично е довело до нарушаване на договора и клиентът завежда регресивен иск в Арбитражния съд на стойност 560 000 лв. Делото е насрочено за 16 януари 2017 г., за което Община Родопи като единствен акционер на дружеството е уведомена на 27 декември 2016 г. Исканата сума е непосилна за общинската фирма, а за погасяването й няма да стигнат дори и апортираните в капитала й имоти на Община "Родопи", която до момента по това дело е изхарчила 37 000 лв.

Междувременно са били установени нередности в СО "Спектър" ЕАД, ОбС-Родопи назначава пълна ревизия за последните години, а Милко Бакалов е отстранен от директорския пост. В момента обаче Бакалов съди общината за неправомерно уволнение, а кметът на Община Родопи Пламен Спасов (ГЕРБ) търси за помощ и съдействие по скандалния казус омбудсмана Мая Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони