Съдят по бързата процедура тийнейджъра, пребил възпитателка в Смолян

Психологическа експертиза ще установява дали е знаел какво прави

Районна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем по бързо производство 16-годишния М.Б., който нападна с лопата и причини средна телесна повреда на възпитател в Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания - Смолян. Инцидентът стана на 21 септември.

Макар и непълнолетен М.Б. е разбирал свойството и значението на деянието, и е могъл да ръководи постъпките си и деянието е извършено по хулигански подбуди, съобщават от прокуратурата.

До момента е установено, че младежът нанесъл удари с крак и ръка в областта на тялото и главата на възпитателката и я ударил с лопата в областта на носа, в резултат на което й причинил счупване на носна кост и сътресение на мозъка, довело до изпадане в безсъзнание, е посочено в обвинителния акт.

Обвиняемият М.Б. е бил настанен и е живеел в центъра.

Районна прокуратура-Смолян ще внесе искане в съда за настаняване на обвиняемия в Специализирано медицинско заведение, където да му се извърши експертиза за това дали е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките, като вещите лица – медицински специалисти, следва да отговорят и дали лицето не страда от психично заболяване, предвид данни за негова наследствена обремененост.

Искането ще бъде внесено по реда на чл. 70 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право