Съдят Прокопиев и двама министри на 8 март

Трима от обвинените за приватизацията на 33% от държавния дял в ЕВН дойдоха без адвокати

Специализираният наказателен съд отложи за 8 март разпоредителното заседание по делото срещу издателя Иво Прокопиев и бившите министри на енергетиката и финансите от кабинета „Борисов 1” Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Процесът се води и срещу трима брокери от консултантската фирма „Булброкърс” - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев. Шестимата са подсъдими за приватизацията на 33% от държавния дял в ЕВН.

Причината за отлагането бе, че двама от подсъдимите от „Булброкърс” не успели да организират защитата си и дойдоха без адвокати. Евстатиев пък получил препис от обвинителния си акт със закъснение. Отсъстваше и адвокат Даниела Доковска, наета да защитава Иво Прокопиев, която се оказа при сестра си в САЩ.

Според обвинителния акт Дянков ще отговаря за приватизацията на остатъчните дялове в енергодружеството ЕВН с цел да облагодетелства дружеството „Булброкърс” с близо 1,3 млн. лв. от комисион на. Прокопиев се сочи като подбудител на министъра, защото има дялове в дружеството.

Прокуратурата твърди, че Трайков е отговорен за умишлена безстопанственост, довела до щети от над 20 млн. лв. Става дума за 51 612 акции в ЕВН, за които енергийният министър дал съгласие да се продават в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.

В Международния ден на жената трябва да се обсъди дали делото да се гледа от спецсъда или от Софийския градски съд, нарушени ли са правата на подсъдимите и има ли искания за още доказателства. Заради адвокатските трикове, от спецпрокуратурата настояха да бъдат назначени служебно резервни защитници.

Адвокат Марин Марковски, който защитава Симеон Дянков, обаче подчерта, че той и колегите му няма да стават причина за отлагане на съдебни заседания. Марковски бе и единственият, който се скара на оператори и фоторепортери, че снимат Прокопиев и бившите министри по коридорите на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право