Съдят 86 миньори заради стачка

Кюстендилският окръжен съд е насрочил за днес поредно заседание по считано, според някои, за безпрецедентно дело срещу 86 стачкували миньори от рудник "Христо Ботев " в Бобов дол, съобщи БНР. Заради забавени заплати на 11 и 12 май м.г., миньорите отказаха да работят, като излязоха на протест пред административната сграда на мините. Бяха недоволни и заради неполучени ваучерите за храна. Заплатите им бяха изплатени, но като сплашваща и назидателна мярка работодателят им - според коментари от централата на бизнесмена Христо Ковачки, концесионер на мините, внесоха иск в съда, че протестът им не е бил законен.

Първото заседание по процеса в края на 2017 година продължи точно една минута. Дошлите от Бобов дол миньори тогава не криеха яда си, че ги разиграват и че всичко е една игра на нерви.

След процедурни отлагания и перипетии делото отново е насрочено и днес се очаква да бъде даден ход по същество. Ако се окаже, че стачниците са протестирали в нарушение на закона, то ще трябва да плащат обезщетения и пропуснати ползи на мината, свързана с Христо Ковачки. Развръзката по случая предстои.

Оказва се, че самите подсъдими миньори стачници са трудно откриваеми. Някои от тях били уволнени, други сами напуснали, трети са още при същия работодател, но избягват изявления пред медиите, за да не пострадат още повече. Адвокатът на 86-та съдени миньори Ивона Павлова:

“С образуване на делото беше прекратено съдебното производство поради недопустимост. Съответно те са обжалвали пред Върховен касационен съд и жалбата е уважена и е върнато делото за разглеждане. Искът е за обявяване на стачните действия на работниците в мини „Бобов дол“ са незаконни“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България