Съд даде 595 години на каналджии - по година за всеки прекаран преселник

Шокираща присъда издаде съдът на остров Крит - по 595 години затвор за петима трафиканти на бежанци. Това означава по една година затвор за всеки от бежанците, които трафикантите се опитаха да вкарат незаконно в Гърция с кораб.

Общо 595 бежанци и мигранти бяха пътниците на кораба „Барис“, отпътувал от турския бряг, за да влезе нелагално в Европа. За спасяването на хората беше проведена мащабна операция с участието на военните. В плавателния съд откриха над сто деца.

Екипажът на кораба - петима сирийци и афганистанци - бяха арестувани и осъдени на 595 години затвор за всеки от тях, както и глоба от 200 хиляди евро.

Бежанците, пътували в кораба, дадоха показания пред съда, че са заплатили по 7 хиляди евро за нелегалния трансфер. Трафикантите им обещали, че ще ги вкарат в Италия, но корабът беше заловен в близост до остров Крит.

Тежката присъда е за поставяне на риск живота на толкова хора и нелегалено влизане в гръцки териториални води. Подсъдимите се опитаха да облекчат присъдата, като подкрепяха тезата, че те самите са бежанци и са се включили в екипажа, защото нямали пари да си платят пътуването. Показанията на мигрантите обаче разкри цялата схема на трафикантите. Оказа се, че те са наели кораба от турска транспортна компания, а и са събирали парите от бежанците.

Трафикантите ще лежат в затвора 25 години, което е максималната присъда в Гърция.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа