Съд заради „гей” в ефир иде след “Референдум”

Жандармерия изведе след скандал Сидеров от студиото, той нарече станалото “цензура”

София Прайд брани във фейсбук Джамбазки, в мрежата искат дрегер до микрофоните

Безпрецедентен скандал в ефир беляза предаването “Референдум” по БНТ във вторник вечерта. Казусът ще свърши вероятно в съда, защото евродепутатът и кандидатът за кмет на София на ВМРО Ангел Джамбазки ще съди доскорошния си партньор в “Обединени патриоти” Волен Сидеров. Поводът за драматичния финал с жандармерия в студиото бе повече от казионен - времето за говорене на лидера на “Атака” и кандидат за кмет на София Волен Сидеров изтече. А водещата Добрина Чешмеджиева му отне думата, както е по регламент. В този момент обаче Сидеров продължи да говори дори и при изключен микрофон. Чешмеджиева беше принудена да извика в ефир охраната. И Сидеров беше изведен от студиото на обществената телевизия. От БНТ пък са категорични, че за 10 години друг подобен случай в предаването “Референдум” няма. Във фейсбук последва лавина от коментари, как трябвало в живите предавания до микрофоните да има и дрегери за алкохол.

Лидерът на “Атака” не пропусна да нарече случващото се “цензура”. “Не знам кой повика полицаи в студиото, според мен това е недопустимо. От моя страна нямаше никакви грозни сцени, освен че казах няколко истини. Например, че Ангел Джамбазки е гей и е честно той да си признае, както направи берлинският кмет. Това не са нападки - става дума за политическо обществено положение. Когато излизаш за такъв висок пост, ти трябва да си честен с избирателите”, повтори още веднъж днес думите си по адрес на евродепутата от ВМРО Волен Сидеров. “Ще го съдя за пореден път!”, отсече пред “Труд” Ангел Джамбазки.

Репликата на Сидеров “Джамбазки е гей” в ефир предизвика и реакцията от фейсбук страницата на София Прайд. Те реагираха на думите на Сидеров спрямо Джамбазки. И публикуваха позиция, в която казват, че твърдо застават зад евродепутата. “Осъждаме остро нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Сидеров, защото те нямат място в един цивилизован политически дебат в една европейска демократична държава. Да бъдеш гей не е позорно. Позорно е това да бъде използвано като компромат”. От София Прайд казаха още, че призовават “за избори без омраза!” “Ако господин Джамбазки преосмисли политическите си ценности, вратите на организационния комитет на прайда са отворени за всеки”, обявиха още от там.

 

С декларация

От „Сан Стефано” 29 поискаха ЦИК и СЕМ да се намесят

Още в ранните часове на днешния ден ръководството на БНТ излезе със специална декларация, в която бе заклеймено поведението на лидера на “Атака” и кандидат за кмет на София Волен Сидеров. “Българската национална телевизия ще предложи на Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии да изключат от споразумението ПП “Атака” и тя да няма безплатни и платени участия в ефира на БНТ”, се казва в нея. И още: “Поведението му в предаването “Референдум” от 01.10.2019 година беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ”. “Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава”, се посочва още в декларацията от “Сан Стефано” 29. От БНТ призоваха “участниците в предстоящите избори и представителите на всички политически сили да се дистанцират от поведението на г-н Волен Сидеров”.

 

  • На 2 март 2019 година Волен Сидеров влезе в противоречие с водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Мирослава Иванова. Тя му повиши тон, а причината за това бе поведението на лидера на “Атака”, който не є отговаря на въпросите.
  • В началото на октомври 2015 г., отново преди местни избори, Волен Сидеров участва в скандал с полицаи и продавачка на магазинче в мазе (клек шоп) на бул. Г. С. Раковски, близо до НАТФИЗ.

 

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ:

Разпоредих - без него в ефир!

Това беше първото и последно участие на Волен Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не го канят. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира. Този брой на предаването няма да бъде повторен и предаването ще бъде свалено от сайта на телевизията.

 

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър:

Не това е начинът да се борим за гласове

Гледах част от предаването, ако може да се каже така, защото реално предаване нямаше. Никои от гражданите или събеседниците в студиото не успяха да чуят нищо, защото г-н Сидеров обсеби по недопустим и абсурден начин ефира. Не това е начинът да се борим за гласовете за българските граждани. Партия “Атака” подкрепя управлението, ние не се месим в отношенията на коалиционните партньори”.

 

Александър Симов, депутат от БСП:

Той се завърна!

Той се завърна! Но страшното не е това, което се случи в студиото. Страшното е, че това е управлението на България днес! Любимото хоби на “демократичната” общност е да е обидена на Волен Сидеров. Но само, когато той тръгва да се отдалечава от ГЕРБ. Иначе не им прави впечатление.

 

Петър Славов, народен представител в 43-ото НС:

Парламентът е тотално изчерпан

Всъщност, полицията само гледаше и не посмя да се намеси срещу безчинстващия “политик”. А случилото се с “парламентарно представени политически сили” в “Референдум” показа, че сегашният парламент не само е тотално изчерпан, но е и вреден за България!

 

Глобиха радиото с 27 000 лева

Регулаторът чака оставката на генералния директор

БНР трябва да плати 27 000 глоба заради спирането за 5 часа на сигнала на програма “Хоризонт” на 13 септември. Това реши Съветът за електронни медии (СЕМ).

Глобите са по два члена от Закона за радиото и телевизията. Едната - за нарушаване на индивидуалната лицензия на радиото, която изисква осигуряване на 24 часа сигнал. Там наложената санкция е 7000 лева. Другата глоба от 20 000 лева е за нарушаване на правото на информация на гражданите заради спирането на “Хоризонт”.

От СЕМ коментираха, че глобите не спират намеренията на регулатора да започне процедура по прекратяване на договора на генералния директор на радиото. Очаква се тя да започне в началото на следващата седмица. От СЕМ дадоха срок на генералния директор Светослав Костов до края на седмицата да подаде оставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България