Съд за украинеца, поръчал атентата срещу Алексей Петров (обзор)

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу украинеца Роман Логвиненко, организирал атентата с гранатомети срещу бившия съветник от ДАНС Алексей Петров.

Чужденецът ще отговаря за това, че от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в София умишлено е склонил сънародниците си Артьом Темпински и Максим Чорний и помагача Йевен Балков да участват в убийството на Петров.

Логвиненко е организирал покушението, като обещал да плати на тримата 200 000 евро. Той им набавил двата гранатомета РПГ-22, давал им съвети и разяснения как да боравят с оръжията и да следят маршрутите на Петров. Украинецът осигурил и автомобилите за извършване на престъплението - „Ситроен Саксо" и „Опел Астра".

Според обвинителния акт на 29 октомври 2015 г. около 08,35 ч на кръстовището в кв. „Кръстова вада" с гранатометите са стреляли Темпински и Чорний. Снарядите ударили бронирания „Мерцедес”, в който пътували Петров и шофьорът му Стефан Борисов, но се взривили само частично.

Роман Логвиненко отказва да дава обяснения. Той е за постоянно в ареста. Разследването срещу останалите участници в атентата продължава в отделно дело, уточниха обвинителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право