Съд прати в ареста украински моряци (обзор)

Подозират Порошенко в предизборни трикове

ФСС показа признания на задържаните, че са извършили провокация

Трима от задържаните в неделя 24 украински моряци остават в предварителния арест за срок от два месеца по обвинение в незаконно пресичане на руската граница, постанови съд в Крим, предаде АФП. Очаква се арест да бъде наложен и на още 10 от моряците. Мерките на останалите задържани, които са офицери, ще бъдат определени утре.

24-мата бяха на борда на трите военни украински кораба, които Русия арестува, след като опитаха в неделя да преминат през Керченския проток. Според Москва незаконно, тъй като не е била подадена предварително информация за движението на корабите, които освен това не са се подчинили на предупрежденията на руските гранични сили. Те откриха огън, за да възпрат флотилията, при което трима от украинците бяха ранени. Русия определи инцидента като “провокация”.

Киев обаче твърди, че е уведомил предварително за движението на корабите и определи действията на руската страна като “акт на агресия”.

Днес Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия разпространи видеозаписи от разпитите на 3-ма от задържаните украинци, в които те признават, че са били наясно с “провокативния характер” на действията си и че са игнорирали предупрежденията на руските сили, че нарушават държавната граница на Русия. Шефът на украинския военноморски флот Игор Воронченко отсече, че въпросните признания са фалшиви и са дадени под принуда.

Късно в понеделник парламентът в Киев утвърди предложението на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение. То започва утре, ще продължи 30 дни и обхваща 10 гранични области на страната. Докато действа военното положение, ще бъде въведен строг контрол над медиите и правото на демонстрации, заради което противници на Порошенко го подозират в предизборни трикове преди вота за държавен глава на 31 март догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят