Съд след 9 куршума за стар приятел

Бургаската прокуратура предаде на съд Димитър Димитров (35 г.), който на 15 ноември 2015 г. в Поморие пред артклуб “Омар” застрелял с “Макаров” 33-годишния Иван Василев, известен с прякора Иван Костов.

Убийството потресе поморийци миналата година, но фактите, свързани с него, не бяха съобщени до вчера от държавното обвинение.

Според обвинителния акт убиецът и убитият били стари приятели. Отношенията им обаче се влошили малко преди кръвопролитието по повод неуредени сметки в незаконен бизнес. Предишния ден Димитър, пътувайки в кола със свой познат, получил покана по телефона от Иван да се видят веднага. Срещата се състояла на паркинг до пицария “Спарта”. Щом слязъл от автомобила, Димитър бил нападнат и пребит от Иван с гумен чук. Ударите били жестоки - в областта на таза. Неговият познат се изплашил и избягал, но по-късно свидетелствал за това. На следващия ден Димитър с друг свой познат седнал да хапне на пейка пред супермаркет.

Изведнъж Иван спрял с колата си пред тях. Щом го видял, Димитър хукнал на бяга. По-късно през деня обаче седнал с компания в клуб “Омар” и видял през прозореца Иван с двама мъже да се приближава. След малко двете групи се оказали една срещу друга. Димитър извадил пистолет и стрелял пръв - 9 пъти. Иван бил улучен на 9 места и паднал мъртъв на земята. Убиецът се отдалечил, но после бил задържан в дома на майка си.

От поморийската полиция припомниха, че срещу убития Иван Костов имало 8 висящи дела с обвинения за ръководство на наркобанда и на група за “мокри” поръчки - бой с палки, удари с нож в седалището и други мъчения, поръчани от кредитори за длъжници. Приживе той обичал да казва на жертвите си: “Ние сме вълци, не можем да бъдем агнета”. Отношенията му с Димитър ще се уточняват в хода на съдебното разследване. Първото заседание по делото е насрочено за 19 декември. Защитниците на подсъдимия съобщават, че той бил в тежко здравословно състояние - с присаден бъбрек и на хемодиализа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право