Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Варненският административен съд блокира проект за строителството на висока града в Гръцката махала, на метри от плажа в морската столица.

Магистратите отмениха заповед на главния архитект на община Варна, с която се разрешава изработването на проект за Подробен устройствен план за изменение на статута на терен за обществено ползване с цел изграждане на кооперация на бул. "Приморски".

В момента парцелът се ползва за платен паркинг. Той граничи с параклиса "Св. пророк Илия", собственост на Варненската и Великопреславска митрополия и с единственият на Балканите Музей по история на медицината. Стопанисва го УМБАЛ "Св. Марина", по чиято жалба бе образувано делото. Двете сгради са със статут на паметници на културата.

Собственикът на паркинга "Юнион Тур" ООД е поискал жилищното строителство да е в рамките на максимално допустимите параметри. За района, който попада в зона със специален режим на културно-историческа защита, се препоръчва застрояване до 15 м, показала експертиза по делото.

Според магистратите от "Юнион Тур" са пропуснали да уведомят съседите - УМБАЛ "Св. Марина" и митрополията, за откриване на процедура по изменение на ПУП-ПРЗ, което е нарушение на административните правила. Съдът обяви заповедта на главния архитект за незаконосъобразна, тъй като е постановена при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право