Създаваме общ транспорен пръстен с Гърция, Сърбия и Румъния

Сръбският президент: Борисов да организира сесия на ООН в България, защото всички проблеми се решават в София

България, Гърция, Сърбия и Румъния се разбраха за общ транспортен пръстен, включващ жп линии, пристанища и магистрали. Предстои създаване на обща компания, която да движи проектите. Това стана ясно след четиристранната среща в Солун .

Премиерът Бойко Борисов обяви: Ще има едно гише, една такса, която ще плащат преминаващите през общия транспортен пръстен. Сръбският президент Александър Вучич поясни, че събираните такси ще се разпределят между четирите страни.

„Ще направим така, че да докараме не мигрантите, а товарите от Африка”, увери Борисов и допълни, че за пръв път в Солун четиримата лидери са провели и разговор за газопреносните системи.

Той подчерта, че по време на българското председателство на Съвета на Европа, приоритет бе темата за Западните Балкани. Подчерта, че на всички държави е даден шанс за европейска перспектива. „Ние с Румъния и Гърция можем много да настояваме Сърбия да стане член на ЕС но има критерии, които трябва да се изпълнят”, посочи Борисов. „Трябва да вдигаме БВП доходите и да станем по-богати като нации”, каза още той.

Алексис Ципрас определи българското председателство на Съвета на ЕС като изключително успешно. Той заяви, че по своята същност то е било балканско. Ципрас разказа, че по време срещата в Солун са говорили и за предстоящия формат 16+1 в София, в който и Гърция ще да вземе участие.

„Не забравяйте, че Балканите са на кръстопътя на три континента и в бъдеще ще играят съществена роля в геополитически и икономически план”, заяви Ципрас. Той бе категоричен, че с направените стъпки по време на българското европредседателство пред Балканите има нова перспектива.

„За Сърбия срещата в Солун е много важна. За нас е много важна подкрепата на България, Гърция и Румъния”, обяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той обясни, че за първи път са говорили за обща компания, която да управлява транспортните инфраструктурни проекти и за печалбите, които ще имат четирите държави.

Вучич отново подчерта, че Сърбия не е решила своя проблем с Прищина. „Аз никога не съм се намесвал в проблемите на други страни и няма да взема отношение за името на Македония”, каза сръбския президент. Той обяви, че сънародниците му се радват от близкото решаване на проблема с името.

Пожелавам на Борисов да организира сесия на ООН в България, защото всички проблеми се решават в София, каза Вучич.

Румънският премиер Виорика Дънчила приветства Борисов за успешното председателство, припомни, че догодина Румъния ще поеме ротационното председателство и увери, че темата Западни Балкани отново ще е във фокуса на вниманието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика