Създават социален фонд за неосигурени

Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

През 2019 г. задълженията на НЗОК трябва да са изчистени

Социален фонд, който да покрива осигуровките на социално слаби и здравнонеосигурени лица ще бъде създаден по всяка вероятност. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в петък във Варна. Този механизъм цели различен подход към хората без осигуровки в системата в зависимост от причината да не правят своите вноски.

Основа цел на Министерството на здраве опазването ще е до края на месец май тази година да бъдат предложени за обществено обсъждане три варианта за промяна на модела на управление в сектора. Два от тях вече се разработват и предстои работа по третия.

След избирането на най-подходящ, ще се премине към него.

По отношение на дълговете на лечебните заведения към момента, Ананиев заяви, че те продължават да възлизат на около половин милиард лева, но министерството вече е предприело действия за стабилизиране и има оздравителни планове. До края на следващата седмица ще бъдат готови общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници. Те ще бъдат предложени и на общините, в случай, че искат да ги използват за финансово стабилизиране на общинските болници.

73 млн. лева отзадълженията на Здравната каса ще бъдат разплатени през тази година. Останалите й задължения ще бъдат погасявани разсрочено през 2019 г., обясни министър Ананиев.

Модулите на Националната здравна информационна система ще са готови до кря на годината, а догодина ще бъде пуснат и обществената поръчка за изграждането й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве