Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

Снимка: Архив

Учените създадоха нови материали за хидрокостюми, които осигуряват по-добра защита срещу зъбите на акула, намаляват тежестта на раните и спомагат за спиране на притока на кръв. В съвкупност този набор от качества значително увеличава шансовете на човек да оцелее след ухапване от акула, съобщава РИА Новости.

Изследователи от Университета Флиндърс (Австралия) са разработили два нови вида тъкани за хидрокостюми на базата на широко използвания неопрен, съдържащ вградени полиетиленови влакна с ултрависокомолекулярно тегло. Те са устойчиви на изтъркване на влакното със здравина 10 пъти по-висока от тази на стоманата и 1,5 пъти по-висока от тази на кевлара, не се влияят от ултравиолетово лъчение и имат ниска плътност.

Полиетиленовите влакна с високомолекулярно тегло, съчетаващи лекота с висока устойчивост на ухапвания и порязвания, се използват при производството на различни видове защитни дрехи - бронежилетки, ръкавици, защитни костюми, шлемове, както и в екипировката на алпинистите.

Разработчиците тестваха две нови материи, наречени SharkStop и ActionTX, в реални условия. Те са покрити с плоска стоманена обвивка, пълна с пяна, вътре в която са поставени сензори. Те са хвърлени в море, в което плавали бели акули (Carcharodon carcharias). Сензорите измервали силата на ухапване. Най-малко девет акули с дължина от 3 до 4 метра са участвали в експеримента. Той показал, че материалите, разработени от учените, са по-устойчиви на пробиви, разкъсвания и ухапвания от бели акули от стандартния неопрен. В същото време притежават всички качества, функционално необходими за хидрокостюми - те са леки и еластични, задържат добре топлината на тялото. Откритието ще позволи от тези материали да се произвеждат обичайните хидрокостюми за гмуркане, други водни спортове и риболов. Всички съществуващи досега защитни костюми за акули са изключително обемни и тежки.

"Тествахме тъканите с бяла акула, тъй като този вид е отговорен за по-голямата част от смъртните случаи в океана", каза ръководителят на изследването Чарли Хювенерс. "Нашите резултати показват, че и двата вида тествани тъкани осигуряват подсилена защита срещу ухапване от акула. "

Необходими са и експерименти с реално ухапани хора, за да се потвърди, че новите материали помагат за спиране на притока на кръв. Засега подобни тестове се провеждат само в лабораторията. Загубата на кръв е основната причина за смърт вследствие на ухапвания от акула.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл