Създателят на БОРКОР Ролф Шлотерер пред "Труд": Богатството само по себе си не е престъпно деяние

Ролф Шлотерер

Някои от българските анализатори, които обучавах, ме последваха в Германия

 

- Г-н Шлотерер, нали не сте забравили България? Ние тук определено ви помним, наричаме ви както по-рано - бащата на БОРКОР.

- Аз лично никога не съм се възприемал като баща на БОРКОР. БОРКОР е обикновено работно име на един проект. Аз не свързвам с това име никакви бащински чувства. Чувства на обвързаност и благодарност свързвам по-скоро с великолепната страна България и с множеството интересни и необикновени хора, които срещнах там. С някои от тях вече ме свързва приятелство, което продължава далеч отвъд БОРКОР.

- Така и не разбрахме как се прибрахте в Германия - огорчен или доволен от свършената работа, за която ви покани навремето вицепремиерът Цветан Цветанов?

- Що се отнася до моята работа и резултатите, аз изобщо не съм изненадан или разочарован. Напротив, екипът на проекта работи много добре. Резултатите надхвърлиха моите очаквания. Методическият подход издържа практическите изпитания. В общественото мнение съществува диференцирана представа за БОРКОР. Повечето свързват с това понятие определени лица от политиката, държавното управление или административната организация на проекта. Само единици са разглеждали концепцията или познават целите на проекта. Той приключи с успешното изпълнение на аналитичния софтуер “БоРег”.

- Знаете ли, че скоро ще закрият фактически създадената от вас институция, като я слеят с три други в нов орган против корупцията.

- Следя събитията в България, доколкото ми позволява времето. За сливането на ЦППКОП с други институции аз съм информиран по принцип.

- Новият орган против корупцията си има майка, както БОРКОР си имаше във ваше лице баща. Това е г-жа Миглена Кунева, министър на образованието. Тя залага на едно Бюро против корупцията, което да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси, комисията по конфискацията и част от Сметната палата. Идеята е да се проверяват декларациите за имуществото и за интересите на хората във властта и ако се установи необяснимо богатство, то да се отнема. Има ли подобен орган в друга държава?

- Институциите, които са ми известни, са органи или на данъчните, или на правоприлагащите власти. Следователно става въпрос за укриване на данъци върху легални доходи или за отнемане на имущество, придобито в резултат на престъпна дейност. Само по себе си едно богатство още не е престъпно деяние, а престъпленията трябва да бъдат доказани. В случай че се отнема имущество, чийто произход не може да бъде обяснен, би било логично да се образува разследване срещу данъчна измама или наказателно разследване. Като мярка отнемането на имущество ми е познато единствено в този контекст или като форма на експроприация.

- Да смесиш БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси е като да смесиш олио и вода - за нищо не става, даже и за салата, казва вашият бивш колега ген. Румен Миланов. Той изхожда от различните задачи на тези два органа. БОРКОР се занимава с анализи, а комисията - пс контрол и санкции. Прав ли е генералът?

- Ценя много генерала. Той е умен човек. Понякога въпросът не опира до съставките, а по-скоро до приготовлението. Останалото е въпрос на вкус, а не “Кой прав, кой крив”.

- Г-жа Елеонора Николова, която ръководи БОРКОР сега, пък отбелязва, че бюрото “Кунева” ще припокрива функциите на НАП. Там работят 7000 данъчни и още не са разкрили голямата корупция, а в новото бюро ще работят едва 70 души. Чудим се какъв е шансът му за успех?

- Би било несериозно да правя прогнози за една институция, за която имам само непълна информация и особено след като тя все още не се е задействала.

- Съдии и бизнесмени излязоха с декларации, че законопроектът за новия орган отваря врата за произвол и политически атаки. В тях се казва: антикорупционното бюро концентрира огромна репресивна власт, а ще работи с неясна правна терминология. На вас термините “корупционно поведение” и “имущество с неясен произход” ясни ли са ви? Срещат ли се в немското законодателство?

- Не познавам дословно текста на българския проектозакон. Но мога да кажа, че подобни формулировки като “корупционно поведение” и “имущество с неясен произход” са ми непознати от германския Наказателен кодекс досега.

- Законът “Кунева” бе приет на първо четене и се твърди, че е начало на борбата с корупцията у нас. Така се твърдеше за БОРКОР по-рано. Вие заявявахте, че правите “уникален инструмент без аналог в света”. Днес критиците ви казват, че се е получила една кантора “Рога и копита”, през която са се превъртели едни пари.

- Сигурно сама често сте установявали, че политически изявления, особено от критици, се цитират погрешно извън контекста или се тълкуват неправилно. На мен не ми е известна критика на проекта по същество. Дори и след 2013 г. многократно бях канен да продължа работата си в България като експерт. До март 2014 г. подкрепях с разрешение на Държавното вътрешно министерство на Саксония успешното приключване на проекта от Германия. Разработеният софтуер беше тестван и приет. Всичко останало е в правомощията на съответното правителство. По тези въпроси аз не съм подходящият събеседник.

- По договор с немската фирма ИНИТ, която доставя софтуерни продукти, в БОРКОР са вложени 7,5 млн. лв. Разработени бяха електронни платформи против злоупотребите с обществените поръчки и търговията с лекарства, но ефект не се забелязва.

- Ако искате да узнаете какво и на кого е заплащано, трябва да се обърнете към ЦППКОП. Мога само да кажа, че разходите за проекта се движеха в рамките на планирания и одобрен бюджет. Обучението на анализаторите към момента на моето завръщане в Германия все още не беше приключено. Това беше известно на правителството. Приносът от работата на анализаторите дотогава съответстваше на нивото на тяхното обучение. Дали и какви анализи са били възлагани и извършени след приключване на проекта БОРКОР, за това аз нямам информация.

- От 2013 г. насам правителството не е дало на БОРКОР нито една задача. Нахалост ли отидоха парите и трудът ви?

- Ретроспективно погледнато, нашата работа въобще не е била напразно. Аналитичните методи в бъдеще ще намерят приложение и в стопанския сектор. Някои от българските анализатори ме последваха в Германия и работят заедно с мен по проекти, които оползотворяват усвоеното ноу-хау. Като използваме опита от България, обучаваме повече анализатори и разработваме софтуер, който може да се ползва и за бизнес цели. Понастоящем проектът се финансира с частни средства. Скоро ще бъдат добавени и средства от държавни субсидии и банкови кредити. Планираните разходи надвишават бюджета на проекта БОРКОР.

- Нашият премиер през пролетта се закани, че ще надминем до юли румънците, които вкараха в затвора над 20 корумпирани депутати и министри. Но юли отмина. Вие опознахте българската корупция и може би знаете причината Борисов да не удържи на думата си?

- В една функционираща правова държава твърде трудно можем да си представим сполучливи прогнози за броя на осъдителните присъди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта