Съкращават чиновници по план

До края на седмицата ще е ясно с колко служители са готови да се разделят министрите

В централната администрация работят 130 000 души

Все още предпочитаме гишетата пред е-услугите

Чиновници от държавната администрация, ставащи излишни след въвеждането на все повече услуги от е-управлението, ще бъдат съкращавани по план. Това се разбра след днешното заседание на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов припомни на министрите, че трябва да започнат да редуцират щатовете във ведомствата си.

“Имате един план за съкращаване на администрацията, така че това, което вицепремиерът Дончев ви е казал, го привеждайте в необходимия вид”, нареди Борисов.

На 5 декември Томислав Дончев изпрати писма до всички министри, с които поиска до 20 декември да му изпратят предложения за съкращения в администрациите.

В момента на бюджетна издръжка са 447 000 души, като централната администрация се състои от 130 000 чиновници. Томислав Дончев обяви, че 10 000 щата в централната администрация са незаети. Той уточни, че се мисли за прехвърляне на служители от едно място на друго. Дончев обяви, че е добре на местата на чиновници, които се пенсионират, да не се назначават нови служители.

От кабинета на вицепремиера уточниха за “Труд”, че все още не са обобщени предложенията за съкращения, направени от министрите. Писмата от ведомствата дошли след коледните празници. Очаква се до края на седмицата предложенията да бъдат обработени и да стане ясно с колко чиновници е готов да се раздели всеки министър.

През септември 2017 г., при представянето на съвместен проект между Министерски съвет и Световната банка, бе обявено, че очакванията от въвеждане на е-управлението са за съкращения и намаляване на разходите за издръжка на чиновниците. Тогава неофициално се заговори за орязване на администрацията с около 1/3.

Специализирано изследване от август 2018 г. установи 1701 проблема при административното обслужване в страната, които представляват своеобразен чиновнически тормоз. Става въпрос за излишни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекалено бавна работа. В същото време социологически проучвания сочат, че българинът предпочита да ходи по гишета, вместо да се възползва от е-услугите.

Проект

5 млн. лева за споделени услуги

]Споделените услуги ще доведат до изчезване на опашките пред гишетата.
Споделените услуги ще доведат до изчезване на опашките пред гишетата.

От 2017 г. Министерски съвет заедно със Световната банка работи по проект “Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация”. Стойността му е 5 млн. лв., от които половината ще отидат за работата на експертите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които искат да се включат в тази реформа.

Две пилотни звена за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси и финансово-счетоводните дейности се очакваше да заработят до края на 2018 г. в централната администрация, а до 2020 г. стратегията за модернизация на администрацията предвижда тези звена да бъдат 10.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България