Съкровища на Васил Божков прибрани от МВР

Бивш шеф на комисията по хазарта в ареста за 72 часа

Прокуратурата: Проверяваме данни, че част от обявените с печалби от лотарията не са истински

Произведения на изкуството са прибрани при претърсванията в дома и резиденцията на Васил Божков. Ченгетата са искали да изземат и антики от колекцията на бизнесмена, но били спрени навреме от експерти, които предупредили униформените, че може да ги повредят, научи “Труд”.

Акцията, при която са претърсени 13 адреса, бе проведена в сряда, а днес от прокуратурата потвърдиха, че са иззети картини и други произведения на изкуството. МВР разпространи кадри с платна на Владимир Димитров-Майстора, Светлин Русев и др. Вътрешният министър Младен Маринов увери, че при акцията са взети всички мерки картините да бъдат съхранени. Назначени са експерти от министерството на културата, които да оценят стойността им, дали са движими културни ценности и дали са придобити по законен начин.

От централния офис на “Нове холдинг” полицаи поискали да приберат колекцията на Божков от антики. Очевидци разказаха пред “Труд”, че служителите на МВР носели чували. Работещи в сградата ги молели да не пипат безценните експонати, някой от които са на 4000 години и трябва да се съхраняват при специални условия. Повикана била и професорка - експерт по консервация на антики, която успяла да разубеди участниците в обиска. Те обаче казали, че ще дойдат за съкровищата в друг ден с кашони.

От сутринта са били запорирани фирмени и лични банкови сметки на Божков, а от “Нове холдинг” обявиха, че това е станало без съдебно разпореждане и определиха подобни действия като абсолютен произвол.

Васил Божков и трима негови бизнес партньори са в чужбина и са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, извършвала изнудвания, данъчни престъпления, опити за подкупи и подбудителство на длъжностни лица да вършат закононарушения. Петият обвинен е бившият шеф на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, който е в ареста за 72 часа. Той е бил назначен на поста по времето на Орешарски през 2014 г. и махнат през 2018 г. При акцията в сряда са задържани 19 длъжностни лица от комисията, но днес до обед не бе решено на кои от тях да бъдат повдигнати обвинения.

Разследващи разказаха, че на чиновник от Държавната комисия по хазарта е бил предлаган подкуп от 10 000 лв. на ден, ако внася предложения за отнемане лиценза на фирми, конкурентни на Божков.

Към разследването, което се води от спецпрокуратурата, са добавени материали с данни, че показваните в реклами по телевизията печалби от лотарийните игри реално не съществуват. Освен това първоначалните анализи за финансовото състояние на фирмите на Божков показвало, че те нямат достатъчно пари да платят обещаваните печалби. “Всички лица съществуват и парите им са преведени по банков път, както е по закон”, категоричен бе Васил Божков.

Шефът на Агенцията за държавен финансов надзор Георги Начев обяви, че заключенията от ревизията в комисията по хазарта са, че не са платени в държавния бюджет над 550 млн. лв. от лотариийните игри на Божков и не е имало основания неговите фирми да внасят по-малко в хазната от Спортния тотализатор.

 

Арт експертът Игор Марковски:

Изземването на частни картини е национализация

Движима национална ценност е само творба над 50 години и за над 300 000 лв.

Изземването на картините от жилището на Васил Божков напомня на национализация. Това каза за “Труд” арт експертът Игор Марковски, към когото се обърнахме за коментар. Той допълни:

“Няма правни основания за това действие. Обяснението, че те “имат белези на движими национални културни ценности” не е основание за конфискация. Съмнявам са в апартамента на Божков на бул. “Левски” в столицата да има такива платна. За да бъде една картина движима национална културна ценност, тя трябва да отговаря едновременно на две условия: да е на възраст над 50 г. и да е на стойност над 300 000 лв. Знам, че жилището на бул. “Левски” Васил Божков е бивш апартамент на Иван Славков и Людмила Живкова. В него имаше имаше творби на Владимир Димитров - Майстора, Дечко Узунов и др., но се съмнявам те да отговарят на критериите за движима културна ценност.

За снимките на конфискуваните картини на сайта на МВР Игор Марковски каза: “Веднага разпознавам платна на Светлин Русев, Нерон и други наши съвременни художници: Петринел Гочев, Андрей Даниел и др. Нито едно от тях не носи белези на национална културна ценност. Освен това съм сигурен, че всички картини от колекцията на Божков са официално регистрирани в Министерство на културата.”

 

Главният прокурор Иван Гешев:

Ще му осигурим психологическа помощ

“Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви”, коментира главният прокурор Иван Гешев. И попита: “Как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход? Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия и не могат да си плащат данъците, защото едни други спестяват половин милиард лева? Правим така, че да изправим пред българския съд всички хора, за които има данни за криминални деяния. Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди като подсъдимия Цветан Василев и като обвиняемия Божков. Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ”, каза още Гешев.

 

Бизнесменът Васил Божков:

Опасно е да се върна в България

“В чужбина съм. При тази процедура на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България. Чувствам се застрашен. Ако се върна, ще ме арестуват. И после какво се случва с мене в ареста? Нали виждате, че се правят репресивни мерки”. Това заяви сутринта бизнесменът Васил Божков по телефона пред Би Ти Ви. Той не уточни къде е, но загатна само, че в страна на Балканите, която не е в ЕС.

“Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления мисля, че е опасно да се върна в България. Какви са тези престъпления, в които ме обвиняват? Дали може да се намерят документи и доказателства за тези 7 обвинения? Аз съм акционер и плащам данък върху дивидентите. Арестуват хора, които нямат нищо общо. Ако г-н Гешев иска да търси престъпници, нека да гледа по-високо от Комисията по хазарта...”, добави Божков. И отрече да познава членовете на комисията.

 

Официална позиция на “Нове Холдинг”

Действията са абсолютен произвол

“Труд” публикува без съкращения официалната позиция на “Нове Холдинг”:

“Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество, без задължителното за това съдебно разпореждане, може да се определи само по един начин - като абсолютен произвол.

По силата на Данъчно-процесуалния кодекс на предварително обезпечаване подлежат единствено вземания за данъци и осигурителни вноски, но не и други публични вземания. За да бъдат обезпечени вземания за държавни такси, то същите следва да са установени с влязъл в сила ревизионен акт. Такъв е ревизионен акт, който е минал едноистанционно административно обжалване и двуинстанционно в съда. Това е фактическата ситуация по отношение на твърденията на АДФИ, че Националната лотария дължи невнесени суми от такси за минал период.

По отношение на личното имущество на г-н Божков, по силата на ЗКПОНПИ, КПОНПИ може да изиска запори при наличие на достатъчно данни и обосновано предположение за незаконно придобито имущество, но отново с мотивирано искане до съда. При действия на данъчни органи, това отново не може да стане без влязъл в сила данъчен ревизионен акт.

Отново искаме да напомним, че г-н Божков е акционер във въпросните компании и на тази основа действията срещу него са абсолютно незаконосъобразни.

С всеки следващ ден от началото на тази печална сага става все по-ясно, че целта е овладяването на успешен частен бизнес и футболен клуб, който за последната година бе изваден от фалит. Всички действия на властимащите - хора и институции, са в разрез с действащите в страната ни закони. Те целят на практика да блокират дейността ни, като поставят компаниите в невъзможност да извършват нормалната си дейност. Така например, трябваше да бъдат платени 41 000 евро на мениджърска агенция за два трансфера за ПФК “Левски” и ако тази сума не бе осигурена, клубът би загубил 3 т. от първенството, а при забавяне от 14 дни щеше да бъде изхвърлен от групите. Също днес беше срокът да се платят 144 000 лв. по споразумението за дълговете на клуба в размер на 5 млн. към НАП. Ако не бяха осигурени в срок, това би развалило автоматично споразумението, което щеше да означава поредна огромна загуба за клуба. Това е само един нагледен пример. Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи и това ще доведе до много последствия на много нива.

Ще търсим правата си в съда и ще отстояваме правото си да работим, въпреки държавните институции и репресивния държавен апарат.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право