Съоснователят на "Тракия икономическа зона": Младите хора могат да имат добра индустриална кариера и в България

"Младите хора, а и не само те, трябва да знаят, че могат да имат добра реализация и в България - в съвременна и модерна индустрия, и при добри условия на труд", декларира инж. Пламен Панчев, съосновател на ТИЗ ("Тракия икономическа зона") и председател на "Клъстер Тракия икономическа зона". "Проблемите съществуват поради липса на информация за възможностите за развитие тук, в страната. Направихме родителска среща в едно от предприятията в ТИЗ и интересът на родителите към индустриална кариера на техните деца бе огромен, след като видяха реалната работна среда", коментира инж. Панчев.

20 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия-София също останали силно впечатлени от устойчивото развитие на ТИЗ и от това как се изгражда модерната инфраструктура на индустриалната зона. "След като имахме среща с тях, след като говориха с колеги проектанти, те казаха, че виждат своята реализация в България".

Според Пламен Панчев трябва повече да се говори за успешното развитие на индустрията, за увеличаването на износа и то основно към Европа - един пазар, който търси предимно качествени стоки. "Развива се секторът на производство на автомобили и почти няма част на колата, която да не се произвежда в заводи в България. Успоредно с многото чужди компании се появиха доста български производители, които работят за големи световни марки. Виждаме сериозен ръст от 30% на дяла на логистиката. Това е логистика предимно на храни и метали, а нашите предвиждания са, че логистиката ще продължи да се увеличава", заяви инж. Панчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика