Сърбия е доволна, а Албания не от Срещата ЕС-Западни Балкани

Сърбия е доволна, а Албания не, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич по повод срещата на върха ЕС-Западни Балкани вчера в София, пише в. "Данас". Бърнабич каза, че е доволна от това как Сърбия е била представена на срещата, но в кратък разговор с албанския премиер Еди Рама е останала с впечатление, че той е разочарован, тъй като не е получил конкретна дата за започване на преговори с ЕС. Сърбия бе представена по най-добрия начин и получи най-голямо внимание досега, каза Бърнабич, като отбеляза, че сръбският президент Александър Вучич е получил думата веднага след Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и преди Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Тя каза още, че Сърбия е приветствала препоръката за започване на преговори на Македония и Албания за членство в ЕС. Тя изрази надежда, че това ще стане по-скоро, защото без стабилен регион няма и стабилна Сърбия и няма динамично и устойчиво развитие.

Агенция Танюг съобщава за "студен душ за надеждите на Балканите" /както се изрази порталът Политико/ от френския президент Еманюел Макрон, който на срещата в София каза, че на разширяването на ЕС трябва да се гледа предпазливо и че преди да бъдат приети нови страни, трябва да се направят промени в ЕС.

Информационният сайт Дневник цитира сръбския президент Александър Вучич, който оцени, че срещата в София е отворила "нова глава" в региона и е дала добър сигнал за опазване на стабилността и сигурността на Балканите. Той съобщи, че е имал множество двустранни срещи - с Ангела Меркел, Тереза Мей, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и най-малко десетима премиери, с които е разговарял за предстоящите задачи. "Защото работата на лидерите е не да си говорят за хубави неща, а да решават проблеми", подчерта Вучич пред журналисти.

В. "Вечерне новости" коментира, че на срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани е потвърдена перспективата на региона, но Еманюел Макрон още веднъж е изразил съмнение. Вестникът съобщава, че Александър Вучич е поканил британския премиер Тереза Мей да посети Сърбия. Освен това изданието съобщава, че в рамките на форума в София Сърбия и България са подписали съвместна декларация за изготвяне на проект за газов интерконектор между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят