Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово

Снимки: Община Габрово

Представителите на Сърбия и Украйна се окичиха със златните медали и обраха овациите на публиката в Международния карвинг фестивал на смеха, който се проведе в Габрово. Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури.

Третото издание на феста събра 30 участници от България, Македония, Сърбия, Украйна и Китай. В първия ден те работиха по темата „Смях“, а през втория твориха с техника и тема по избор. В продължение на часове кулинарите демонстрираха как се резбоват шедьоври от плодове и зеленчуци. Сред предпочитаните материали за гравиране бяха дини, пъпеши, моркови, ябълки, зеле, сладки картофи, както и големи миналогодишни тикви от Долни Дъбник, специално съхранени за състезанието от отбора на Плевен.

С много емоция и ентусиазъм продуктите бяха превърнати в анимационни герои, животни, цветя, дантели и най-различни хумористични скулптури. Специален гост на проявата бе украинката Мария Шрамко, която живее и работи в Исландия. Тя е изключително име за познавачите – един от най-добрите специалисти по направа на захарни цветя и карамел в света, подготвила редица големи шампиони по кулинарно изкуство. Посетителите на фестивала имаха възможност да се насладят на изработените от Мария цветни захарни букети.

Карвингът на смеха е единствено по рода си в света състезание. Целта му е да ни накара да се усмихнем и да сме по-щастливи. Освен специалния инструмент за гравиране – тай нож, майсторите споделят, че тайната се крие преди всичко във въображението, таланта и прецизността, както и в търпението на човека. Техниката може да се прилага успешно и върху сапун, кашкавал, сирене, дърво.

Фестивалната програма в Габрово бе съпътствана от изложба базар на керамика на ученици от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – Русе. Сред експонатите се открояваха емблематични образи от габровския хумор. Интересна демонстрация направиха гостите от Институт „Конфуций“ към СУ „Св. Климент Охридски“. Те показаха писане на китайски йероглифи от български собствени имена и думи.

Карвинг фестивалът на смеха се организира съвместно от Община Габрово и „Органик АРТ“, чийто собственик е носителката на десетки титли от европейски и световни състезания по карвинг – Веселина Славчева. Събитието е част от календара на Международния фестивал на хумора и сатирата в Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България