Сърбия обвини Македония във „враждебна дейност”

Сръбските компетентни органи установиха и доказаха, че против институции на Сърбия е извършена разузнавателна дейност и по тази причина персоналът на посолството в Скопие е изтеглен . Това заяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич, цитиран от местни медии.

По думите му двустранните отношения не са замразени, но в Белград сега се нагаждат към „ситуация, непозната до преди няколко месеца”.

Според информации на македонски медии, причината за изтеглянето на дипломатите е отношението на Скопие към приемането на Косово в ЮНЕСКО.

Според източници на частната агенция „Макфакс”, Македония ще предложи приемането на Косово в агенцията на ООН. Сръбският външен министър Ивица Дачич (който преди дни се обяви за разделяне на „сръбско” и „албанско” Косово ) заплаши, че страната му ще преразгледа позицията си за името на Република Македония – казус, заради който Гърция блокира европейското развитие на бившата югорепублика.

"Ще чакаме да чуем какво ще кажат албанците за Косово в ЮНЕСКО и ще чакаме да чуем какво ще каже Скопие за това. Нашата работа е да се подготвим и да съумеем да отговорим. Да защитим дейността си от влияние на чужди фактори и действия", каза Вучич, цитиран от „Танюг”.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа