Сърбия раздава по 100 евро еднократно на всички пълнолетни граждани

Сърбия планира да отпусне 5 млрд. евро под формата на заеми и субсидии на бизнеса, за да им помогне да се справят с икономическите последици от разпространението на COVID-19. Правителството ще отпусне и еднократна помощ от 100 евро на всички пълнолетни граждани или на около 5 млн. души, информира Ройтерс.

Жертвите на коронавируса в Сърбия са 13, а  заразените - 741.

По думите на сръбския президент Александър Вучич предвидените мерки ще доведат до увеличаване на бюджетния дефицит тази година, който ще бъде покрит от финансови резерви и заеми.

Вучич уточни, че държавата ще изхарчи 700 млн. евро, за да плати минималните заплати на служителите в микро и малките предприятия. Предвижда се за тези фирми да се отложи плащането на данъци с три месеца.

Президент също обяви, че може да бъде въведена целодневна забрана за придвижване. "Ако това ще помогне за спасяването на човешки животи, полицейският час може да трае 24 часа", заяви той.

„Въвели сме най-строгите мерки в Европа, но няма да се поколебаем да въведем денонощен полицейски час, ако резултатите не се подобрят“, допълни Вучич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа