Сърбия, Турция и Франция предлагат помощ на Гърция в борбата с пожарите

Сърбия, Турция и Франция предлагат помощ на Гърция в борбата с горските пожари. Сръбският президент Александър Вучич поднесе съболезнования и изрази готовност да помогне на Гърция за справяне с огнената стихия, която е връхлетяла Атика, предаде БГНЕС.

„Приемете моите искрени съболезнования във връзка с жертвите на огнената стихия в околностите на Атина. Ние сме дълбоко потресени от съдбата на загиналите. Сърбия е готова да ви предостави помощ в рамките на своите възможности. Моля да предадете моите съболезнования на семействата на загиналите, пожелавам на ранените бързо да оздравеят“, се казва в писмото на Вучич до президента на Гърция Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с гръцкия си колега Никос Кодзиас. „Господин министърът е провел телефонен разговор с гръцкия външен министър Никос Кодзиас, изрази съболезнования във връзка с пожарите и предложи помощ в борбата с тях“, заяви източник от турското външно министерство. Франция също изрази своята солидарност с Гърция. За това написа в Туитър стопанинът на Елисейския дворец Еманюел Макрон. „Нашите мисли сега са с Гърция и жертвите на тези ужасни пожари. Франция и Европа са солидарни с Гърция и Швеция им оказва помощ“, написа френският президент.

По последни данни броят на жертвите на горските пожари край Атина е нараснал до 50 души. Пожарната служба на нашите южни съседи съобщи, че те са възникнали заради жегите и продължават да бушуват в три района на столичната област Атика – в района на град Кинета на 50 км западно от столицата, в района на град Каламос и в източна Атика. В понеделник също така избухнаха големи горски пожари и в други райони на Гърция – три огнища в областта Коринт на полуостров Пелопонес и недалеч от град Хания на остров Крит. В близките часове се очаква Еврокомисията да активира Европейския механизъм за гражданска отбрана за помощ на Гърция. След анализ на обстановката в страната ще бъдат изпратени пожарни самолети и вертолети, мобилни средства за потушаване на пожари, бригади пожарникари и спасители, медицински бригади.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа