Сърби и американци гърмят на „Шабла”

.Сърбите идват с изтребители МиГ-29, а американците със зенитен комплекс “Стингър”

Стрелбите са от 10 до 13 юни

Формирования от противовъздушната отбрана /ПВО/ на Сърбия и на САЩ ще участват и тази година в учението с бойни стрелби и ракетни пускове на зенитния полигон “Шабла”, научи “Труд”.

Сърбите ще се включат с изтребители Миг-29, които ще обстрелват въздушни мишени. Американците пък идват с преносими зенитни комплекси “Стингър” и варианта “Авенджър”, монтиран на бронирана машина “Хамър”. Маневрите са три дни - от 10 до 13 юни и към края на седмицата се очаква окончателно потвърждение за чуждестранното участие. Още на 23 януари т.г. кабинетът разреши пребиваването на наша територията на въздухоплавателни средства, въоръжение и техника от ВВС на Сърбия, тъй като не е член на НАТО.

Учения с бойни стрелби и пускове на полигона Шабла, като традиционна форма на тренировка на нашите формирования от ПВО и от ВВС, се провеждат повече от 30 г. За това време като гост - участници в тях са били военни още и от Словакия, Гърция, Заир и Украйна. Полигонът докарва и прилични приходи за МО. Всеки чужд участник в стрелбите, ако не е от страна, член на пакта, ползва, съоръжението срещу заплащане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България