Сърцето отне 3 точки на Хамилтън

Ден след неочакваната си рицарска постъпка на финала на Гран при на Унгария британецът Люис Хамилтън започва да съжалява, че е послушал сърцето си. На последния завой асът на „Мерцедес“ пусна съотборника си Валтери Ботас да го изпревари за да завърши трети. Така той удържа на думата си да върне позицията на финландеца, ако не успее в мисията си да настигне пилотите на „Ферари“.

24 обиколки преди финала на „Хунгароринг“ Люис помоли тима да накарат Ботас да отстъпи, тъй като зад него напразно щял да изхаби ресурса на гумите си. „Усещам, че имам темпото да ги настигна“, уверяваше британецът по радиото. Последва съответната команда и 3 обиколки по-късно Хамилтън вече дишаше във врата на Кими Райконен. От бокса му дадоха срок от 5 тура да направи успешно изпреварване, но тясната „Хунгароринг“ няма кой знае колко удобни места за подобни атаки. Люис не успя, но получи още 5 обиколки, а после и още... Ледения обаче се оказа непобедим в случая и Хамилтън трябваше да върне газта с подвита опашка.

Въпреки това, той можеше и да не връща третото място на Ботас. А може би Люис просто не искаше да се качва на подиума заедно с победителите? Заради отношенията си със звездата на „Ферари“ Себастиан Фетел, които са доста обтегнати след умишления удар, който германецът му нанесе в Баку.

Благородството струва на Хамилтън 3 точки за генералното класиране. Британецът точно бе намалил преднината на Фетел до 1 пункт и сега тя отново нарасна - този път на 14 т.

„Това беше правилната постъпка – утеши се Хамилтън след финала. - Но последствията са тежки – вече няма как да си взема тези 3 точки. Сърцето ми взе това решение. Умът винаги е настроен безскрупулно! Казва, че всяка точка е важна и трябва да успееш или да умреш. Но сърцето ми подсказа какво е правилно в случая.“

Люис обаче признава, че постъпката му е в „сивата зона“ по отношение не толкова на спортния морал, колкото на здравия разум. На същото мнение е и Тото Волф, шефът на „Мерцедес“.

„Напълно наясно сме, че тези три точки може да ни струват шампионата – твърди австриецът. - Би било наивно да ви кажа, че не съжалявам за случилото се. Истината е, че ако загубим титлата за три точки, всички ще кажат, че е заради това в Будапеща. Ще излезе, че сам съм се прострелял в коляното.“

Босът обаче подкрепя идеализма на Хамилтън.

„Титли се печелят, когато се придържаш към ценностите си – смята Волф. - Понякога е трудно да постъпваш правилно, но ние сме на пистата, за да правим нещата както трябва.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт