Сър Антъни Хопкинс - Канибалът папа

От изтънчения канибал д-р Ханибал Лектър до папа Бенедикт XVI – могъщият актьор сър Антъни Хопкинс е майстор на грандиозните превъплъщения. Независимо дали играе измислени персонажи или реални исторически фигури. В последния ден на 2019-а британската екранна и сценична легенда навърши 82 години и записа забавно видео, в което пожела на милионите си фенове и последователи щастлива нова година от свое име и от това на котката си Нибло.

Хопкинс е една от звездите в новия филм „Двамата папи“ - амбициозна премиерна продукция на стрийминг платформата „Нетфликс“. Големият актьор играе ролята на Бенедикт XVI, а Джонатан Прайс е в образа на папа Франциск. Хопкинс вече получи номинация за „Златен глобус“ за превъплащението си и е сред фаворитите и за „Оскар“. Той е от онези титанични драматични изпълнители, които са в състояние да вдигнат нивото на всеки филми или сериал със самото си присъствие.

Сър Антъни Хопкинс е един от най-великите и уважавани актьори, но за разлика от много свои колеги той отказва да коментира политическите процеси и да се изявява като активист в полза на всевъзможни модерни каузи. В скорошен разговор с Брад Пит за последния брой на списание Interview големият майстор, в типичния си стил, сподели и една от причините да избягва публичните политически послания. „Актьорите са доста глупави!” каза Хопкинс и вдъхнови поредната вълна от разнопосочни мнения в социалните мрежи. „Хората ме питат за сегашните ситуации. Аз им отвръщам, че не знам. Че съм актьор и нямам мнение. Актьорите са доста глупави. Моето мнение не е ценно. Не ме питайте за противоречивите теми и събития, няма да се включа. Просто няма да участвам”, обясни носителят на „Оскар”.

Думите на Хопкинс са още една причина той да бъде смятан за внушителен авторитет, който доминира своята среда с актьорска игра и се доказва като артист, а не като активист. Хопкинс остава е един от малкото актьори, които не са се изказвали за президента на САЩ Доналд Тръмп. Роденият в Уелс изпълнител живее от години в Калифорния и получи американско гражданство през 2000-ата. В средата на 90-те той изигра ролята на бившия президент Ричард Никсън в биографичната драма на Оливър Стоун „Никсън”. „Оливър Стоун ми даде ролята защото прочел, че съм самотник. Също като Никсън. Гледам човек като Никсън, гледам болката му и си казвам: „Е, аз по-добър ли съм от него. Не, не съм. Аз си имам своите неморални черти”, казва Хопкинс.

Когато филмът излезе в средата на 90-те години на миналия век критиците казаха, че той е изиграл „един екранен Никсън, по-реален и убедителен от истинския Никсън“. По това време Хопкинс вече беше мегазвезда и топ актьор след триумфа на „Мълчанието на агнетата“, за който заслужено получи „Оскар“ за най-добра мъжка роля. Образът на Ханибал Лектър остана заедно с Антъни Хопкинс и се вряза в колективното културно въображение като един от най-атрактивните, стряскащи и интригуващи филмови портрети на литературен психопат. Лектър е садистичен, но чаровен интелектуалец с вкус към живота... и добре сготвеното човешко месо. Хопкинс придаде едновременно човешко измерение и допълнителни стряскащи черти към образа от книгите на Томас Харис.

Хопкинс обаче има внушителна кариера извън филмите за д-р Лектър. Той добавя класа и качество към заглавия като „Човекът слон“, „Имението „Хауърдс Енд“, „Остатъците от деня“, „Амистад“, „Острието“, „Александър“, а в последните години беше най-доброто нещо в световния сериен хит на HBO „Западен свят“.

„Аз не съм легенда. Просто един мъж с огромен късмет в живота“, каза за себе си Хопкинс в края на 2017-а, след като отпразнува своя 80-годиишен юбилей. Хопкинс е виртуоз на класическата драма и жанровите образи, монументален виртуоз на пълноценното, наситено и емоционално ангажиращо психологическо превъплъщение. Но той не обича да си придава важност и това личи от дефиницията му за актьор: „Просто се преструвам. Няма нищо толкова страшно, странно и сложно. Научавам си репликите и ги казвам. Не е много по-различно от другите неща, които правя. Актьорската игра е просто преструване.“

Ценителите на работата на сър Антъни Хопкинс нямат нищо против подобно определение. Той ни е подарил няоки от най-класните преструвания в киното и театъра и засега няма намерение да се отказва.

 

Написа валс за Андре Рийо

Класическата музика е една от големите страсти на сър Антъни Хопкинс. Преди години актьорът написа валс за прочутия цигулар и диригент Андре Рийо, известен като възродител на валсовата музика и с оркестъра си „Йохан Щраус“. Изпълнението се превърна в сензация. „Харесвам Джордж Гершуин, Шопен, Лист, но за съжаление тази музика е част от миналото. Никой вече на прави такава музика и това ме натъжава. Имам усещането, че тази музика е част от един друг свят и друга епоха“, каза преди време големият актьор.

 

За него

Един от великаните на киното

За мен Тони винаги ще бъде един от великаните на киното. Беше привилегия да го режисирам в „Ханибал“. Той е от старата школа на драматични изпълнители, които имат опит и в театъра и знаят как търпеливо да изградят една сцена с високи залози. Той притежава огромна енергия и има интерес във всички сфери на филмовото производство – режисура, актьорска игра, музикален съпровод. Той не е наемник, а артист в истинския смисъл на думата.

Сър Ридли Скот, режисьор и продуцент

 

Беше феноменален в „Мълчанието на агнетата“

Голям актьор и приятел. Беше феноменален в „Мълчанието на агнетата“. Сработихме се перфектно, а динамиката между д-р Ханибал Лектър и моята героиня Кларис Старлинг беше особено важна. В крайна сметка той има едва няколко минути екранно време, но целият филм се държи на неговото изпълнение. Антъни Хопкинс е в основата на успеха на историята и образа.

Джоди Фостър, актриса

 

Незаменим екранен аристократ

Сър Антъни Хопкинс е една от гордостите на британския театър. Притежава излъчването и тежестта на незаменим екранен аристократ. За него е вярно онова клише, че „вече не ги правят като едно време“. Дори в посредствени филми той се отличава и изгражда своя собствена среда на класа и качество. Няма много от неговия калибър в момента. Нито в киното, нито в телевизията.

Марк Кремоуд, филмов критик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети