Със 70% по-малко череши тази година

Изкупната цена на черешите от масивите стига 1 лев на килограм.

И площите, и добивите намаляват спрямо 2018 г.

Цените остават високи

С близо 70 на сто по-малко е продукцията от череши тази година спрямо 2018 г., показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите. Реколтираните площи са намалели с 48 на сто спрямо същия период на миналата година - обрани са едва 17 552 дка от общо засадените 73 035 дка черешови дървета. Голяма част от тях обаче няма да бъдат и прибирани, тъй като част от насажденията пострадаха от сланите и градушките през пролетта. Лошото време се е отразило и на средния добив, при който има спад с близо 40 на сто и достига 326 килограма от декар.

По-малка е и реколтата от картофи, домати, вишни, кайсии и малини. Според експертите това се дължи предимно на по-късното прибиране на реколтата, а при някои култури и на по-ниските средни добиви.

От общо 99 000 дка с картофи са прибрани едва 3700 дка, което е с 33 на сто по-малко от прибраното през миналата година по това време. При доматите от засадените 31 381 дка са реколтирани 498 дка или с близо 68 на сто по-малко спрямо 2018 г. Добрата новина при доматите е, че се отчита по-висок среден добив тази година - с близо 36 на сто и достига 934 килограма от декар.

Слабата реколта държи и високите цени на черешите това лято. В момента изкупната цена стига 1 лев за килограм. За сравнение през миналата година в разгара на кампанията най-хубавите плодове се купуваха по 80 ст. за кг. По пазарите на дребно обаче цената не пада под 4,50 лева за килограм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари