Със 72% расте износът на български зеленчуци

Пазарът за празниците залят с лук и домати от Турция

Със 72% се е увеличил износът на български пресни зеленчуци през първите девет месеца на тази година спрямо миналата, показват данни на Министерството на земеделието. От януари до септември от страната ни са изнесени 27,6 хил. тона. Най-голямо увеличение има при експорта на краставици, чушки и зеле - в рамките на 57,6-62,4%. Значителен ръст има в износа на тикви, лук и гъби - от два до десет пъти. Същевременно експортираните количества домати и картофи намаляват съответно с 12,6 и 92%.

Основните количества от краставици, зеле и лук отиват за Румъния, коментира за „Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите. Там пазарът е много голям, а тяхното производство не стига за задоволяването му, обясни той. Българският пазар е залят с лук и домати от Турция, допълни той.

По-слаб е ръстът на износа на плодове от страната - с близо 13% за деветте месеца спрямо същия период на миналата година и стига 28,2 хил. тона. Най-значително увеличение има при  ягодите и ябълките - около четири пъти, следвано от това при черупковите плодове, сливите, прасковите, дините и вишните с между 9,9 и 46,3%. От друга страна, изнесените количества грозде, череши и пъпеши са с между 23 и 90% по-малко на годишна база, отчита агроминистерството. Има засилен експорт на български биоябълки за Германия, уточни Трифонов. По думите му в магазините в страната ябълките са основно вносни - предимно от Полша и Италия.

Вносът надхвърля 10 пъти експорта

Вносът на пресни зеленчуци обаче надхвърля почти десет пъти износа. По предварителни данни на НСИ през периода януари-септември 2016 г. в страната са внесени 177,8 хил. тона пресни зеленчуци и 216,6 хил. тона пресни плодове съответно с 4,5 и с 12,5% повече спрямо същия период на 2015 г.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес