Сътресения пратиха джудото на избори

Сътресения в родното джудо провокираха извънредно изборно събрание на 26 септември. През последните месеци федерацията е в криза, след като в края на юни председателят Иван Василев-Шони насрочи общо събрание, но съдът го обяви за нелегитимно. Сред аргументите е, че е свикано зад гърба на Управителния съвет.

Така изборът на нови членове на управата и смяна на оперативните хора в централата, съответно на генералния секретар Асен Коруджиев и на спортния директор Петьо Колев не минава. И двамата са във федерацията повече от 20 години. Първият не издържа на напрежението и се оттегля от поста, а другият бе покосен от инфаркт и вече не е сред живите.

Опитът за смяна на управленските органи предизвика недоволство сред делегатите. Така 44 клуба от общо 76 свикват чрез Темида извънредно изборно събрание и издигат за президент Румен Стоилов. Бизнесменът 13 години управляваше родното самбо, а в момента е и вицепрезидент на световната и на европейската федерации по самбо.

Василев, който е европейски шампион по борба от Мадрид 74, пък ръководи джудото вече 21 години.

Напрежението в родния спорт идва в навечерието на европейското за младежи, на което София е домакин от 13 до 16 септември. А седмица по-късно националите при мъжете и жените ще трябва да участват на световното в Баку. В момента най-добрите ни състезатели се подготвят в Япония и ще останат там до 30 август. Престоят им се поема изцяло от домакините и част от меморандума, подписан между двете страни за олимпийска подготовка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт