Съюзът на репресираните с декларация срещу Жаблянов

Националния съюз на репресираните от комунизма в България излезе с протестна декларация. "Осъждаме непристойното и лишено от морална стойност поведение на депутата от БСП Валери Жабленов-зам.-председател на Народното събрание, който най-скандално отхвърли основателното предложение на г-н Спас Гърневски да се почете с едноминутно мълчание Националния ден, обявен за почит към паметта на хилядите невинни жертви на комунистическия режим в България, на 1 февруари. Ден, който да напомня на днешните и идните поколения за това жестоко време на „ЧЕРВЕНАТА ЧУМА“.", се казва в декларацията, разпространена от офиса в Бургас.

В нея от Съюза обясняват, че не търсят реванш, а призовават за справедливост и правда. Според тях, с поведението си Жаблянов нарушил институционните изисквания за спазване законността в правовата държава.

"Наруши Резолюция 14-81/2006 г. на ПАСЕ,която по своята същност има огромно историческо значение, тъй като е политическа присъда на комунизма, отговорен за хилядите жертви на извършените престъпления, следствие на идеологията на ОМРАЗА в концепцията за “Диктатура на пролетариата“ и „Класовата борба“ Жаблянов наруши и Пражката декларация от 03.06.2008г. „За европейската съвест и комунизма“, смятат членовете на Съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България