"Съюз за Пловдив" атакува общината заради реститурираните зелени площи

Пасивното отношение на община Пловдив към междублоковите пространства и зелените площи е причината за тоталното им застрояване, декларира председателят на общинските съветници от ПП "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева по повод на поредния строеж, предизвикал протести на живущите.

Последният такъв случай е в квартал "Кючук Париж" между блок 1100 на ул. "Димитър Талев" и ул. "Братя Шкорпил". През миналата година в карето между блоковете бе изградена и 10-етажна кооперация от веригата "Оазис", макар че в район "Южен" липсват достатъчно паркоместа за живущите. В момента до кооперацията се издига още един блок, а е издадено строително разрешение и за втори, което създаде голямо напрежение.

"Прави са хората да протестират. Презастрояването оставя живущите в комплекса без зеленина и без места за паркиране. В квартала няма нито спортна, нито детска площадка, а скоро няма да остане и въздух. Каква среда се създава за хората, след като е само бетон, където и да погледнеш, и няма никакви условия за отдих и за децата, и за възрастните", коментира Дани Каназирева.

 

Още в мандата на кмета Славчо Атанасов (2007-2011 г.) от "Съюз за Пловдив" настояваха градската управа да изготви стратегия за зелените площи, които по Закона за реституцията са станали частни. Такава възможност бе дадена със Закона за устройство на територията. Въз основа на приетия мораториум с 15-годишен срок общините имаха право да отчуждят имотите, предвидени за озеленяване. Но в община Пловдив не се възползва от това и срокът изтече през март 2016 г.

"За съжаление бездействието на институциите рефлектира пряко върху хората - загубваме малкото зеленина, която имаме, както и местата, където децата могат да играят", категорична е общинската съветничка Дани Каназирева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони