„Съюз за Пловдив“: Платеното паркиране на парче ще донесе конфликти и хаос

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ гласуваха против въвеждането на платеното паркиране в кварталите на града под тепетата, въпреки че предложените от общинската администрация критерии за 20 лв. наем на новите открити паркинги в шестте района бе прието от управляващото мнозинство.

Председателят на групата старейшини от „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева посочи поне три причини, поради които правилата за реда на това паркиране трябва да бъдат отхвърлени. „Първо, разпродаването на паркиране на парче е несправедливо – критериите са спорни и само ще вкарат във война съседите. Второ, не е честно общината да събира втори път пари за използване на кварталните паркинги, след като веднъж е принудила хората да платят най-високия данък МПС в България – нали парите от този данък трябваше да отиват точно за улици и паркинги? Третата причина е най-важната – паркирането на парче няма да реши проблема, защото просто местата стават все по-малко в сравнение с желаещите“, мотивира се съветничката от „Съюз за Пловдив“.

Дани Каназирева обвини ръководството на общината, че не търси трайно решаване на проблема, а само гледа как да събира повече пари от пловдивчани. Тя припомни, че общината не е изградила нито един нов паркинг, а обещаните многоетажни паркинги се превърнаха в поредното неизпълнено обещание. „Каква столица на културата, какъв център на туризма?! Вие не можете да осигурите спокоен живот на хората в Пловдив, а сте тръгнали да каните още хора тук. Община Пловдив се държи като най-обикновен спекулант – разпродава наред всички общински терени, така увеличава дефицита на местата за паркиране, за да може после непрекъснато да увеличава цената за тези места“, обясни Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ изтъкна още една причина, за да гласува против наредбата за паркирането на парче – въведените критерии дискриминират хората, които карат лизингови коли, и дават предимство само на собствениците. „Това е удар срещу най-активните пловдивчани, които не са извадили пари накуп от някоя схема, а изплащат всеки месец с труда си своите автомобили. Сега община Пловдив обръща гръб точно на тези хора, от които очакваме да движат икономиката на града напред“, обясниха от „Съюз за Пловдив“. Дани Каназирева посочи пред общинските съветници кое е трайното решение – общината да спре да разпродава терените си, да инвестира получените пари от данък МПС в общински безплатни паркинги и да се отнася с уважение към пловдивчани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони