Сьомгата била опасна само ако не се съхранява правилно

Не може категорично да се каже, че сьомгата е вредна. "Такова категорично заявяване според мен е неприлично", това заяви диетологът проф. Христо Мермерски пред БНТ по повод твърденията на френски журналисти, че сьомгата е най-токсичната храна - това мнение беше потвърдено и от диетолога проф. Донка Байкова.

Според него това е най-деликатната храна и съдържа всичко, което е необходимо за нормалното функциониране на човешкия организъм: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, микро и макро елементи.

Ако червената риба не се съхранява правилно, поради огромното съдържание на белтъчини, тя става опасна - образуват се токсини и отравянето е много страшно, предупреди специалистът.

"Имал съм възможност да я консумирам, тя е уникална храна, защото, заедно със сьомгата, и хайверът също е уникален, той осигурява всичко, което е необходимо за нормалното функциониране на човешкия организъм по отношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати", поясни диетологът Христо Мермерски.

"Няма супер храни, има пълноценни храни", каза специалистът и съобщи един малко известен факт - че най-дълго живелият човек се е хранил само с мед, вода и хляб. Медът осигурява всичко за нормалното съществуване на човешкия организъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве