Сянката на бившата Държавна сигурност зад протестите на "зелените" (ДОКУМЕНТИ)

Агентът и доносник на мракобесната служба Румен Драганов се включи в кампанията на псевдоеколозите срещу зимния туризъм

Осветленият като агент на бившата Държавна сигурност Румен Драганов през последните дни е сред най-големите противници на решението на Министерския съвет от 28 декември, с което се дава зелена светлина за развитието на зимния туризъм в България.

Проверка на „Труд“ показа, че лидерите на протестите, които уж са в защита на Пирин, непрекъснато се хвалят в социалните мрежи, че като настоящ директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, Румен Драганов подкрепя кампанията им.

По традиция същите зелени громят всеки, осветлен от Комисията по досиетата като агент и го заклеймяват с най-различни обидни епитети. Но сега се радват, че Драганов е на тяхна страна. Този двоен стандарт отново показва, че псевдоеколозите са готови на всичко, за да реализират политическите си напъни и да се доберат до власт, маскирани зад природозащитна кауза. Нещо, което не е ясно как ще стане, след като на парламентарни избори досега самостоятелно не са минавали 1 процент, а на последните в коалиция с Да, Блгария и ДЕОС, ПП „Зелените“ не премина и 3-те процента.

Тази седмица Драганов изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовава да оттегли решението от 28 декември и да свали доверието си от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Бившият агент и днешен анализатор на туризма предлага друг вариант за казуса, включващ четири точки, които са тежки процедурни практики – те ще се точат с години и няма да доведат до бързо решение на проблема с развитието на планинските региони в България.

Румен Драганов е агент Владимир

Комисията по досиетата осветли за пръв път Румен Драганов на 12 януари 2008 година, след приключилата проверка на длъжниците на банките, които фалираха в средата на 90-те години. От личното му дело се вижда, че той е започнал "кариерата" си в мракобесната служба на тоталитарния режим през 1974 година като "осведомител" към Първо управление-София. През 1980 година Драганов вече е агент към Второ управление. Ето какво пише до днес на сайта на КОМДОС за Драганов:

Румен Иванов Драганов Дата на раждане 02.08.1952 г. Място на раждане гр. София. Вербувал го служител подполковник Иван Трифонов Марценков на 06.02.1974 г., регистриран на 19.02.1974 г. г.; ст. лейт. Христо Стефанов Тутеков, регистриран повторно на 01.07.1980 г. Ръководил го служител Подп. Иван Трифонов Марценков; о. р. Любен Левичаров; ст. лейт. Христо Стефанов Тутеков; о. р. Маргарит Цеков Лишков; о. р. Венцислав Дешев Структури, в които е осъществявано сътрудничеството СГУ-на МВР-ДС, отдел I, отделение V; ДС, управление II-VIII-II Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник Осведомител; агент Псевдоними Владимир Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написани агентурни сведения; документи от ръководилите го щатни служители; рег. бланка-2 бр.; рег. дневник-2 бр.; картони обр. 4 - 2 бр. и обр. 6; лично дело IА-29675; работно дело IР-9024-2 тома; доклад на МВР рег. № RB202009-001-05/01-08-I-195/ 24.01.2008 г. Снемане от действащия оперативен отчет 1988 г. Обявена принадлежност към органите по чл. 1 от Закона с решение № 53/ 13.11.2008 г. – Държавна агенция по туризъм Обявена принадлежност към органите по чл. 1 от Закона с решение № 2-203/ 03.07.2013 г. – длъжници към "СТОПАНСКА БАНКА".

Принадлежността е установена чрез собственоръчно написани агентурни донесения. Събирал сведения за настроенията и поведението на български граждани и за чужди граждани.

В галерията вижте документите, които доказват принадлежността на Драганов към бившата ДС:

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България