Сянка срещна Тръмп в Дананг

42 години след края на войната крайбрежните хотели са пълни с хора

Пристигайки в град Дананг за срещата на върха на страните от организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, президентът на САЩ се озова в град, тясно свързан с кървавия неуспех на Америка във Виетнамската война.

През 1965 г. по плажовете на Дананг дебаркират хиляди морски пехотинци на САЩ - от поколението на т.нар. “бейбибумъри”, към което принадлежи и Тръмп - и това е първото голямо разполагане на бойни сили на Вашингтон във Виетнам. От летището на града някога са излитали американски бомбардировачи, за да сеят опустошение и смърт в Ханой.

Тръмп обаче бе посрещнат от червения виетнамски национален флаг, същия като знамето на някогашните врагове на Америка от Северен Виетнам.

Преди Дананг е бил важна база на САЩ - сега е благоденстващ бизнес център на една от най-бързо развиващите се икономики в света и по крайбрежието му с неговите девствени плажове с бели пясъци се издигат петзвездни хотели.

Тръмп е първият действащ американски президент, който посещава Дананг след края на Виетнамската война през 1975 г.

Четиридесет и две години след края на военния конфликт крайбрежните хотели отново са пълни с хора, а недалеч, на 30 км, се намира Хойан, населено място, обявено от ЮНЕСКО за обект от световното културно наследство заради добре запазената си стара част от предколониалната епоха.

За първите девет месеца на 2017 г. Дананг е бил посетен от 1,8 млн. туристи, сочи официалната виетнамска статистика, което е увеличение от 49 процента в сравнение със същия период на миналата година.

На крайбрежието в конкуренция са влезли най-големите международни хотелски вериги - “Хаят”, “Интерконтинентал” и “Акор хотелс”. Знамената със сърп и чук и портретите на Хо Ши Мин се редуват с ресторанти на Кей Еф Си и магазини на “Епъл”.

(превод: БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари