С автомати и тежка техника пазят столицата на Нова година

Престъпността намаляла през последните дни

В новогодишната нощ в София за сигурността ще се грижат и 10 стратегически екипа от по двама полицаи, обучени от специализирания отряд за борба с тероризма да стрелят срещу активни стрелци, обявиха от СДВР. Те ще бъдат без маски, с открити лица и въоръжени с автомати. Впоследствие екипите ще участват и в мерките за сигурност по време на европредседателството в София.

Полицаи ще дежурят в зоните на стратегическите обекти в столицата – летище, гари, автогари, големи търговски обекти. Осигурени са постове около бежанските центрове и метростанциите, обясни комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция“ в столичната дирекция.

Полицаи ще охраняват концерта на 31 декември на пл. „Княз Александър I“. Очакванията са там да присъстват 20 000 души. Няма да бъдат допускани пияни хора, носещи оръжие, стъклени бутилки, пиротехнически изделия и други опасни предмети. Около площада ще има 8 пропускателни пункта, на които пристигащите ще бъдат проверявани. Две линии тежка техника ще бъдат разположени в периметъра около площада. Така би могло да се спре евентуално нахлуване на автомобили. На концерта ще дежурят лекари и пожарникари. Сцената е под денонощна охрана.

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред са преминали коледните празнични дни. Статистиката на СДВР сочи намаление на престъпността като цяло в столицата, отбеляза комисар Муеров.

Очаква се засилен трафик на 1 януари на входните артерии на София – около 150 хиляди коли ще влязат в столицата.

303 проверки за фойерверки

В хода на извършените 303 проверки за качеството и годността на пласираните в търговската мрежа пиротехнически изделия са открити 25 продукта, несъответстващи на изискванията за безопасност, съобщиха от ДАМТН.

Забранено е използването на пиротехнически изделия в коли, близо до леснозапалими материали и в районите на здравни, учебни и социални заведения, храмове и манастири. Ако при употреба, изделиети не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода, напомнят от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България