С Ан-30 доставиха органи за трансплантация (обзор)

Черен дроб на жена от Ямбол бе присаден на мъж от Перник

Самолетът Ан-30 от състава на родните ВВС излетя спешно от авиобаза Враждебна край София на 11 юли и се върна през нощта 12 юли, като донорска задача по заявка на агенцията за трансплантации. Целта е била да се спаси човешки живот.

На борда на самолета са се качили медицински екипи от ВМА и от МБАЛ “Лозенец”. Донорът е била 46-годишна жена от Ямбол. Нейните роднини и близки решили да дарят черният дроб и бъбреците. След като са взели органите, медицинските екипи веднага са излетели обратно за София, за да се извършат спешни операции за спасявяне на човешки животи.

Операцията за трансплантиране на черен дроб във ВМА е приключила успешно. Тя е продължила 7 часа – почти цялата нощ. Черният дроб е присаден на 56-годишен мъж от Перник.

Лекарски консилиум от МБАЛ “Лозенец” предстои да вземе решение за присаждане на бъбреците. От здравното ведомство и агенцията по трансплантации казаха за “Труд”, че благодарение на бързата реакция и своевременната помощ на военните пилоти са успели да спасят засега един живот.

Дежурният самолет Ан-30 е бил подготвен за изпълнение на задачата до летище Безмер от групата за техническо обслужване на самолета под ръководството на капитан Йоанна Корчева. А екипажът на самолета е бил в състав командир капитан Свилен Милков, помощник-командир капитан Милен Димитров, борден инженер майор Мирослав Пипев, щурман-летец капитан Владимир Милчев и борден радиотелеграфист старшина Емил Петков.

“Воините от ВВС винаги са готови да се отзоват, когато е необходимо.”, казаха от МО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве