С аромат на греяно вино и канела

Тази година във Виена, където възниква традицията, има 20 големи коледни базара с общо над 1000 щанда

В София за осма поредна година бе открит Немски коледен базар

Какво е най-хубавото по това време на годината? Студено е, стъмва се рано, а празниците още са далеч. Но магията на Коледа вече оживя в коледните базари из цяла Европа. Аромат на греяно вино, канелени сладки, наденички, богата украса, светлини и много музика - тези места наистина ни потапят в една красива приказка.

Коледните базари водят началото си от Виена. Според някои исторически източници още през 1294 година император Албрехт Първи разрешава на виенските търговци да организират Декемврийски пазар за населението на града, но тогава още не е свързан с коледните празници. Първият писмено документиран коледен базар е в германския град Бауцен през 1384 година.

Чак през 16-ти век, отново първо във Виена, базарът започва да прилича на това, което си представяме днес. “Базар на Томас” (Thomasmarkt) е проведен около Коледа и Нова година. И освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, той предлагал джинджифилови хлебчета и сладкиши, които бързо станали любими на посетителите. По-късно той вече се казва “Базарът на Бъдни вечер” (Weihnachtsmarkt), но самата концепция не е се променила – това било запазено място само за малки търговци. Още тогава се провежда на градските площади и съседните на тях пешеходни зони, а на щандовете се предлага храна и най-различни предмети, свързани с коледния дух, заедно с много празнични песни и танци. Всяка вечер се играели театрални представления, обикновено със сюжет от Завета – раждането на Божия син.

И до днес Виена с право се слави като коледната столица на Европа. Тази година там има 20 големи коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството малки благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство. Главният герой там е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата “Коледна елха за всички” и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година това е 28-метров смърч на 150 години от Каринтия, който за три дни пропътува разстоянието от 337 км, за да бъде празнично украсен, а на 17 ноември официално бяха запалени и светлините му. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа. Друго дърво, накичено с червени сърца, пък е любимо място за среща и за снимки на влюбените. Коледният базар е истинско забавление и за децата, за които има най-различни развлечения - въртележки, разходка с пони и елени, разнообразни игри, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа и много други.

Непосредствено до базара, на площ от 3000 кв. м., се намира и романтичната ледената пързалка - така наречената “Малка ледена мечта”. И тя е само предвестник на голямата “Ледена мечта”, която се открива на 18 януари.

Макар и да не се доближава до мащаба на виенските базари, такъв има и в София за осма поредна година. Немският коледен базар, който се намира Градската градина до Народния театър “Иван Вазов” бе открит в края на ноември. Той традиционно се радва на голям интерес и винаги е трудно да си намерите място. Освен греяно вино, вурстчета, гофрети и много играчки, на тазгодишното издание се предлагат и ръчно изработени сувенири и картички, средствата от които отиват за благотворителност.

Празничен дух пред базиликата „Свети Стефан“ в Будапеща

Празничният дух блести пред най-величествената базилика “Свети Стефан” в Будапеща по време коледния базар, който много класации определят като най-хубавия в Европа. В унгарската столица по традиция се издига огромно коледно дърво, заобиколено с ледена пързалка за малки и големи. Атракция за посетителите е и мащабно светлинно 3D шоу на фасадата на “Свети Стефан”. Освен това през целия декември има десетки безплатни културни събития - балетни спектакли, музика и песни.

БудапещаВсяка година хиляди хора се тълпят пред повече от 100 дървени сергии, пълни с ръчно изработени занаятчийски изделия, унгарски сладкиши и напитки. Специално място на унгарските базари заема коледният сладкиш-фунийка, който е традиционен за страната.

През последните години в Будапеща имаше доста засилени мерки за сигурност на коледния базар. Тогава танкове и тежковъоръжени войници охраняваха посетителите срещу евентуални терористични атаки.

Решението провокира противоречиви реакции. Някои от жителите на града останаха ужасени от строгите мерки, а други се забавляваха като се снимат с бойните машини.

Опашка за двуметров немски щолен в Дрезден

Германия е прочута със своите цветни и пищни празнични базари. На тях ще опознаете обичаите и традициите в изпълнена с настроение историческа среда. Берлин, Кьолн, Дрезден, Хамбург, Мюнхен, Нюрнберг и Щутгарт се славят и с едни от най-впечатлителните коледни базари в целия свят.

22-kare-3-germaniqВъв всеки един от тези градове посетителите могат опитат традиционна храна и напитки като топъл шоколад и греяно вино, и да се наслаждят на прекрасните украси, музика и празнично настроение. Но всеки един от тях си има своя особеност и стил. Нюрнберг е известен със своята Christkind – момиче избрано от специално жури, за да представя града по време на коледните празненства. Дрезден е мястото от където произлиза един от най-старите коледни пазари и се слави със своя щолен – вкусен кекс със ситно нарязани захаросани плодове, покрит с пудра захар.

Тази година още в първия ден хиляди хора се наредиха на дълги опашки, за да опитат от специално приготвения двуметров традиционен саксонски кейк, а парите от продажбите отиват изцяло за благотворителност.

В Мюнхен има няколко по-малки пазари, които могат да се посетят, например Kripperlmarkt, известен с макета си на Рождеството Христово или Tollwood Market, който предлага богата музикална и артистична програма.

Вековни традиции в Стара Прага

Чешката столица със сигурност е една от най-подходящите дестинации за тези, които искат да се потопят в коледния дух. B Прага празничните бaзapи oтвapят вpaти oт 2 дeкeмвpи и продължават дo 6 янyapи. Haй-гoлeмият ce нaмиpa нa пaвиpaния плoщaд в цeнтъpa нa Cтapия гpaд, зaoбикoлeн oт бapoкoви cгpaди. Там огромно дърво огрява дървените къщички, които ще ви потопят във вековните традиции, запазени и до днес.

прага В тях се продават cyвeниpи oт чeшки кpиcтaл, играчки с дърворезба, покривки с ръчна дантела, както и медени сладки с джинджифил, горещ пунш и други местни специалитети. Под звуците на прекрасна музика, може да опитате и богатото разнообразие от чешката бира, една от най-добрите в света.

Подобно на някои от базарите във Виена, и тук има кът с животни, които са особена атракция сред най-малките посетители. Децата могат да се полюбуват на мини зоопарк с различни животинки.

За празничната атмосфера допринасят улични музиканти и десетки хорове, които представят богата музикална програма. Точно преди Коледа продавачите на риба носят шарани в бурета, които по традиция повечето семейства приготвят пържен на Бъдни вечер, заедно с картофена салата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл