С гергьовско хоро откриват дефилето "Вино и гурме" в Старинен Пловдив

С гергьовско хоро тази събота в Стария град на Пловдив ще бъде открито третото дефиле "Вино и гурме", съобщиха организаторите. Началото на двудневното събитие съвпада с Гергьовден и хорото ще бъде специален поздрав за всички именници от танцьорите от ансамбъл "Чановете" на Лапидариума. Там ще се даде символичният старт на тазгодишните дегустации, като жителите и гостите на града под тепетата ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме.

В неповторимата атмосфера на осем емблематични места в Старинен Пловдив, сред които галерии, музеи и ресторанти. Посетителите ще могат да опитат над 300 вида кулинарни изкушения в съчетание с над 50 марки вина на 19 водещи родни производители. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи Шеф готвачи.

В дните на Дефилето "Вино и гурме" - 6 и 7 май, ще върви и съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните  пловдивски Шеф майстори на черпака. В двата дни на фестивала дегустациите стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, продаващи се пред или във всяка къща, където се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация на вино, а кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 и 5 лева. Наградите за най-добро съчетание на вино и храна ще се определят от международната дегустационна комисия и ще се връчат по време на Вечерта на пролетното вино навръх Гергьовден.

Организаторите отчитат ръст от 30% в сравнение с второто издание на "Вино и гурме" през 2016 г., когато са били 27 участника срещу 37 сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България