С една средна заплата купуваме 454 л бензин

На Балканите най-зле са в Албания

Горивата в Румъния и Гърция са по-достъпни

В България при средна цена на бензина от 2,06 лв. на литър с една средна нетна заплата от 937,40 лв. могат да бъдат купени 454 литра гориво, показва проучване на Picodi.com, което обхваща 115 страни. Според анализа в някои региони бензинът е евтин спрямо доходите на хората, но в други държави карането на автомобил е сериозен разход за домакинствата.

От съседните страни в Сърбия и Северна Македония са доста по-зле, отколкото у нас като с една средна заплата могат да купят по около 370 литра бензин. В Румъния и Гърция обаче са доста по-добре като могат да купят по около 560 литра, въпреки че в Гърция бензинът е доста по-скъп. От балканските страни на последно място в класацията е Албания с 218 литра, където не само заплатите са ниски, но и бензинът е скъп (по-скъп е само в Гърция).

В съседна Турция с една месечна заплата могат да купят 386 литра бензин, въпреки че А95 в тази страна е по-евтин с няколко евроцента.

С най-добри показатели в Европа са Люксембург и Швейцария. В тези страни бензинът е с 20-30 евроцента по-скъп отколкото у нас, но доходите са значително по-високи. В резултат жителите на Люксембург с една средна заплата могат да купят 2800 литра бензин, а тези в Швейцария - над 3300 литра. В Норвегия, където петролодобивният сектор е силно развит, хората могат да си купят почти 2000 литра бензин срещу месечната си заплата.

Лидер е Венецуела, където средната цена на литър бензин е 0,000000002 долара и със средната за страната заплата от 29 щатски долара човек може да си купи над 14 млрд. литра. Ситуацията във Венецуела обаче никак не е добра. По последни данни едно яйце във Венецуела струва колкото 93,3 млн. литра бензин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари