С електронни карти ще се влиза в резервата „Старинен Пловдив” след 1 ноември

С електронни карти ще влизат след 1 ноември в Стария град с колите си пловдивчани, които имат постоянна адресна регистрация в архитектурно-историческия резерват или са собственици на хотели, заведения и магазини. Засега по подобен начин ще се влиза само през улица „Съборна”, където вече е монтирана електронната бариера. Тя обаче все още работи по стария начин и се вдига от охранители, но след цялостното въвеждане на новата система и смяната на досегашните пропуски с пластики, бариерата ще се вдига автоматично, като ще се задейства от компютър и софтуер.

Освен електронните пластик карти се въвежда още една степен на контрол – новата бариера, монтирана на мястото на старата между църквата „Света Богородица” и Обреден дом „Пълдин”, ще разпознава и номерата на автомобилите, преди да се вдигне. Всеки, който има право на достъп в Старинен Пловдив, ще получи нов пластик с чип, като картите вече са изработени. Те ще са напълно безплатни за живущите, настояващи отдавна за ограничаване на нашествието от „външни” коли” в резервата.  Регистрационните номера на колите, за които достъпът е разрешен, вече са вкарани в софтуерната програма. И при окончателното въвеждане на електронната система, бариерата ще се вдига  в мига, в който колата доближи, без никаква намеса на охраната.

Живата охрана на бариерата обаче се запазва, като за гардовете е монтирано ново КПП от термопанели и стъклопакет, за чиято визия Община Пловдив чакаше специално разрешение от НИНКН.  Целта на промените в организацията на движението в резервата е да има повече ред и да се намали броят на колите, препускащи по тесните и стръмни калдъръмени улици, стряскайки туристите, тръгнали да разгледат възрожденските къщи в Стария град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони