С комедията „Госпожа Министершата" театърът в Търново посреща Никулден

С атракционната комедия за балканските политически нрави ще могат да се забавляват жителите и гостите на Велико Търново в навечерието на Никулден. Госпожа Министершата ще се разпорежда на сцената на Музикално-драматичен театър /МДТ/ „Константин Кисимов” на 5 декември в камерна зала. По повод празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец всички именици, рибари, търговци и банкери ще могат да закупят билети на промо цена от 5 лева.

Популярната пиеса „Госпожа Министершата” на Бранислав Нушич е едно от най-обичаните заглавия на търновската драматична трупа. Главната роля изпълнява Стефка Златкова. В постановката участват още Милен Иванов, Стефка Петрова, Детелин Кандев, Иван Митев, Дончо Дончев и Елица Дейкова. Сценографията е на Лидия Къркеланова, а заслуга за пластичните решения на актьорите има Лилия Иванова от балета.

„С това заглавие следваме традицията да правим атрактивни спектакли с ясна позиция и съвременни послания. Действието в пиесата се развива през 1928 г., но проблемите, които се третират в нея, са актуални и сега. Ние сме се фокусирали върху проблема за създаването на една псевдокласа, която по неписани балкански закони може да стигне до върха”, обяснява режисьорът Димитър Шарков.

Той признава, че е бил привлечен да направи спектакъл за метаморфозите на хората във властта, на които ставаме свидетели постоянно. Това се случва с хората, „докопали се до кокала на властта”. Първата мисъл на парвенюто е не какво аз ще направя за държавата, а какво държавата ще направи за мен. „В този спектакъл властта има много главни герои, включително медии и улични артисти. Всички заедно се трудят за добруването на първо място на родата, а след това на държавата”, коментира Шарков.

Тези, които искат да се отдадат на смях и сатира със знаковата постановка на МДТ, могат да си купят билети за представлението от касата на театъра. За всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци, важи промо цена от 5 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони