С концерт на прочут наш пианист откриват новия симфоничен сезон в Пловдив

С концерт на прочутия зад граница български пианист Евгени Божанов навръх Димитровден ще бъде открит новият симфоничен сезон в Пловдив. Гастролът на един от най-впечатляващите представители на по-новото поколение пианисти е насрочен за 26 октомври (четвъртък) от 19 часа в Концертна зала на площад „Централен” в града под тепетата.

Програмата включва „Рапсодия в синьо” и симфонична картина „Порги и Бес” на Джордж Гершуин и „Концерт за пиано №5, опус 73” на Лудвиг ван Бетовен под диригенството на Емил Табаков.

Евгени Божанов е носител на изключително престижни награди от международни конкурси – като започнем от „Святослав Рихтер“ в Москва през 2008 г., преминем през финала на „Ван Клайбърн“ във Форт Уърт и стигнем до второто място на „Кралица Елизабет“ през 2010 г.

Същата година се явява на конкурса „Фредерик Шопен“ във Варшава и въпреки че е един от изявените фаворити на публиката, Евгени Божанов не получава Голямата награда, но е поканен да открие Шопеновия фестивал в полската столица с рецитал и с Първия клавирен концерт на Шопен през 2011 г. редом с куп възможности да свири с някои от най-именитите европейски оркестри.

Скоро след това е дебютът му като солист на Берлинската филхармония, следват изяви в Мюзикферайн във Виена, Роял Фестивал Хол в Лондон, Тонхале в Дюселдорф, на фестивалите в Лил, Бад Кисинген, Майските музикални тържества във Флоренция, европейско турне с Оркестъра на италианското радио, гастроли в Япония, Милано, Мюнхен, Стокхолм, Лисабон, Майорка и още, и още. Евгени Божанов гради една стабилна кариера на концертиращ пианист със собствен стил и ярка индивидуалност, пишат музикалните критици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура