С корупцията да се бори спецсъдът (обзор)

Борбата с корупцията в България да се води в специализирания съд, а не в Софийския градски съд, който видимо не се справя с нея. Това е основната препоръка в доклада на европейските прокурори, които бяха на проверка у нас. Главният прокурор трябва да получи повече правомощия, той да издава препоръки на подчинените му прокурори и дори да взема лично решенията по знакови дела, засягащи известни личности, препоръчват още участниците с евроодита на българската прокуратура. Те са четирима - един англичанин, един испанец, един германец и един нидерландец - и работят у нас от юни под егидата на Европейската комисия. Според тях приключването на делата се бави, но това не се дължи само на недостатъци в дейността на прокуратурата, а и на дефекти във функционирането на съдилищата.

Европрокурорите докладват, че в Специализирания наказателен съд има по-добро взаимодействие с държавното обвинение и по-малко формализъм. Положителната им оценка за спецправосъдието противоречи на тази, която дадоха контрольори на Върховния касационен съд, назначени от председателя Лозан Панов.

Европейските обвинители препоръчват повече отчетност на българските си колеги пред парламента, а също и разписване на ясна процедура, в случай че има сигнал да престъпление, извършено от главния прокурор. Като цяло те подчертават, че усърдието на прокуратурата в България е похвална.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право