С национално ученическо състезание отбелязват банковия празник в Алма Матер в Свищов

В съревнованието участват над 100 младежи

По случай професионалния празник на банкера – Никулден в Свищов ще се проведе национално ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“. Основни организатори са катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в крайдунавския град и Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността.

Състезанието е планирано за 7-ми и 8-ми декември и се провежда за шеста поредна година. За информационна подкрепа на форума е създаден специален сайт www.finance1952.com/banking2018, от който всички участници и партниращи институции получават навременна информация за събитието и изискванията към конкуриращите се ученически отбори. Самото задание поставя средношколците в ролята на предприемачи в стартираща бизнеса си фирма с начален капитал от 100 хил. лева и осигурена от търговска банка кредитна линия в размер от 30 до 50 хил. лв.

С разработването на регионално обвързан бизнес проект състезаващите се 27 отбора ще интегрират в едно както своите презентационни умения, така и качествата и уменията за финансово-икономическа обосновка на проектни идеи. Подобен фокус на ученическо състезание е напълно в духа на реформата в българското средно образование, където в новите учебни планове за 12 клас е предвидено изучаването като задължителен предмет на учебната дисциплина „Предприемачество”.

При откриването на състезанието ще бъдат обявени и 17-те студенти и докторанти, които са носители на годишните стипендии с общ размер от 22800 лв. на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” за учебната 2018/2019 г. Сред тях са 10 стипендианти на Банка Пиреос, трима стипендианти на Бул Инс, както стипендианти по конкурси на фондацията, проведени по волята на индивидуални дарители, вкл. и за голямата стипендия от 4000 лв. на името на основателя на финансовата катедра в Свищов проф. д-р Минко Русенов.

С финансовата подкрепа на Банка Пиреос България и Бул Инс АД, както и с организационното съдействие на още пет кредитни институции над 100 зрелостници от 14 града и 16 училища ще влязат в конкуренция за множество отличия. Състезанието е с рекорден награден фонд от над 20 хил. лв., включващ както индивидуални, така и отборни отличия. Всеки ученик ще получи и лични предметни награди от организаторите, вкл. катедрен календар за 2019 г. и брандирани тефтери и химикали. За изпратилите свои отбори училища е предвиден специален подарък за учителските стаи – многофункционален стенен часовник, измерващ освен времето, също и температурата и атмосферното налягане.

С партньорството на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и двата основни спонсора за всеки средношколец са осигурени персонални наградни стипендии от 200 лв., а за най-добрите три отбора са предвидени награда от Ректора на СА „Д. А. Ценов”, от Банка Пиреос с премия за училището-комплексен победител от 1000 лв. и от Бул Инс с премия от 800 лв. за училището с най-добър регионално идентичен проект. Вечерта на първия ден на състезанието в неформална обстановка, с подкрепата на Ротари клуб – Свищов е предвидено и тържествено посрещане на Студентския празник – 8 декември, което е особено вълнуващо събитие за този най-студентски град на България.

В рамките на програмата за втория ден освен финалния кръг с излъчване на победителите в състезанието ще бъде проведен сертификационен семинар за всички участници на тема „Защита от фалшификация на долари и евро“ с лектори валутни касиери от банките-партньори, както и Кръгла маса за студентите-ментори на отбори под наслов „Бизнес кредитиране и проектно финансиране 2.0“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони