С нов апарат се сдоби единственото УНГ отделение в Търновско

С нов съвременен апарат работят вече специалистите от отделението „Уши, нос, гърло“ в болницата „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. За нуждите на единственото отделение УНГ във Великотърновска област, след търг за медицинска апаратура, бе закупен фибро рино фаринго ларингоскоп. Стойността на апарата е 14 000 лева, като в перспектива той може да се надгражда с допълнителна апаратура като например монитор за по-добра видимост не само от лекуващия лекар, но и от повече негови колеги или специализанти.

Фибро рино фаринго ларингоскопът се ползва за преглед и диагностика. „Апаратът щади пациента, тъй като се избягват редица други по-болезнени процедури, за да извършим диагностично заключение. След впръскване на обикновен анестетик, се прави обстоен преглед. Могат да се установяват ракови образувания в носоглътката, полипи и да се поставят диагнози“, обяснява завеждащият отделението д-р Атанас Атанасов.

Специалистите УНГ в горнооряховската болница най-често лекуват ангини, ринити, възпаление на ушите, често се изваждат и чужди тела от носа, ушите и др. Правят и хирургични интервенции. Около 35 до 40 пациента минават през отделението месечно. От ръководството на болницата и на отделението обмислят да се насочат към детското здравеопазване, по-точно операции на сливиците на децата. По отношение ваденето на сливиците, оториноларингологът обяснява, че тази тема дълги години е била спорна.

„С развитието на имунологията се доказа, че сливиците не са никак безобиден орган в човешкото тяло, а имат важна функция за имунната система. Затова и не трябва да се отстраняват след първата ангина“, съветва д-р Атанасов.

По думите на специалиста, ако проблемът стане хроничен обаче може да се стигне до ендокардити, ревматизъм, да се натрупват в ставите - раменните, колянните, глезенните или в бъбреците. В тези случаи сливиците трябва задължително да се премахнат. Д-р Атанасов е категоричен, че ангините, особено хроничните, е добре да се лекуват само от специалист УНГ, но много често това правят общопрактикуващите лекари.

„Има си стандарти, по които протича лечението – подборът, дозирането и продължителността на антибиотика, обяснява той и уточнява, че терапията често продължава между 7 и 14 дни. Не са редки случаите, когато след назначаване на лечение от неспециалист, след това пациентът пристига в болницата с усложнения- абцеси, оток на ларинкса, отити и др", споделя д-р Атанасов.

С фибро рино фаринго ларингоскопа може да се установи или отхвърли причина за тежко и проблемно хъркане, обяснява още д-р Атанасов.

„Хъркането е здравословен проблем и понякога може да причини големи вреди, до намаляване на снабдяването с кислород на мозъчните клетки, дори до смърт по време на сън. Сред причините може да са хипертрофия на сливиците, чуждо тяло, деформации в носната преграда, проблемни зони в носоглътката и др", допълва д-р Атанасов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони