С панахида и курбан почетоха в Монтана загинали преди век наши войници

С панахида за 90 войници от град Фердинанд /днес Монтана/ и околните села в Монтана бе отбелязана 100 годишнината от Първата световна война. Тържествената литургия бе отслужена в храма „Св. св. Кирил и Методий” от архимандрит Антим, а след службата  проф. Иван Гаврилов –почетен гражданин на Монтана, даде курбан за здравето на хората, почели събитието.  Отбелязването на изминалия един век от кървавия световен сблъсък и загиналите български бойци продължи с литийно шествие по улиците на града. До паметника на загиналите във воините за България бе поставената и осветена паметна плоча, на която е изсечена клетвата, произнасяна от българските войници в началото на миналия век. Кметът на Монтана Златко Живков припомни пред събралите се граждани и наследници на загиналите бойци бурната история след Освобождението на България и  цитира стиховете на Иван Вазов:

„Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те да теб достойни майко бяха.

и твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.”

Венци и цветя  пред паметника на загиналите поднесоха областният управител Росен Белчев, председателят на Общинския съвет Иво Иванов, представители на  държавни, общински  и обществени организации, ученици и граждани. В събота вечерта  в центъра на Монтана ансамбъл

„Българе” ще изнесе премиерния си концерт на  спектакъла „Осмото чудо” . Изявата е  организирана и финансирана съвместно от проф. Иван Гаврилов и община Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България